ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

 
Γιατί έχει σημασία το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  

"" 

By: Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος 

Τό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό


 

 

Οι περισσότερες γυναίκες που είναι υπέρβαρες έχουν μια απλή εγκυμοσύνη και στον τοκετό   γεννιούνται υγιή μωρά. Ωστόσο, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών για σας και το μωρό σας.

ΔΜΣ είναι ο δείκτης σωματικής μάζας, είναι ένα μέτρο του βάρους σας σε σχέση με το ύψος.  Ενας υγιής ΔΜΣ είναι πάνω από 18,5 και λιγότερο από 25.  Ένα άτομο θεωρείται υπέρβαρο όταν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25 και 29,9 ή παχύσαρκο  εάν έχει ΔΜΣ 30 ή παραπάνω. Σχεδόν 1 στίς 5 (20%) έγκυες γυναίκες έχουν ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο στην αρχή της εγκυμοσύνης τους.

Όντας υπέρβαρη   (ΔΜΣ> 25)  αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών για τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους. Με την αύξηση του ΔΜΣ, οι πρόσθετοι κίνδυνοι γίνονται σταδιακά πιο πιθανοί, οι κίνδυνοι είναι πολύ υψηλότεροι για τις γυναίκες με ΔΜΣ 40 ή παραπάνω.  Οσο πιό υψηλός ΔΜΣ , τόσο υψηλότεροι είναι οι κίνδυνοι.

Αν ο ΔΜΣ σας είναι μικρότερο από 35 και δεν έχετε άλλα προβλήματα μπορείτε να είστε ακόμα

σε θέση να παραμείνετε υπό μαιευτική φροντίδα. Ωστόσο, αν ο ΔΜΣ σας είναι πάνω από 35 οι κίνδυνοι για εσάς και το μωρό σας είναι υψηλότερες και θα πρέπει να είστε υπό την φροντίδα ενός συμβούλου.

Κίνδυνοι για τίς γυναίκες, που σχετίζονται με αυξημένο ΔΜΣ περιλαμβάνουν:

Θρόμβωση

Θρόμβωση είναι ένας θρόμβος αίματος στα πόδια σας (φλεβική θρόμβωση) ή στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή). Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Αν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή παραπάνω, ο κίνδυνος ανάπτυξης θρόμβων αίματος στα πόδια σας, παρουσιάζει επιπλέον αύξηση.

Ο διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης που διαγνώσθηκε για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη είναι γνωστό ως διαβήτης της κύησης. Αν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή παραπάνω, θα έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης συγκριτικά με τις γυναίκες των οποίων ο ΔΜΣ είναι κάτω από 30.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η προεκλαμψία

Ο ΔΜΣ 30 ή παραπάνω αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση κατά την εγκυμοσύνη η οποία συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και πρωτεΐνη στα ούρα σας (πρωτεϊνουρία).  Αν έχετε ΔΜΣ 35 ή παραπάνω στην αρχή της εγκυμοσύνης σας, ο κίνδυνος προεκλαμψίας διπλασιάζεται σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν ΔΜΣ κάτω των 25 ετών. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε RCOG η ενημέρωση του ασθενούς: Η προεκλαμψία - τι χρειάζεται να ξέρετε.

Κίνδυνοι για το μωρό

 • Αν έχετε ΔΜΣ 30 ή άνω πριν την εγκυμοσύνη ή στην αρχή της εγκυμοσύνης, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα (μήτρα). Ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα (προβλήματα με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του μωρού) είναι σπάνιες. Τα συνολικά περίπου 1 στα 1000 μωρά που γεννιούνται με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα , αλλά αν ο ΔΜΣ σας είναι άνω των 40 , ο κίνδυνος είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από μια γυναίκα με ΔΜΣ κάτω από 30.  
 • Αποβολή - ο συνολικός κίνδυνος της αποβολής κάτω των 12 εβδομάδων είναι 1 στις 5 (20%), αλλά εάν έχετε ΔΜΣ πάνω από 30, ο κίνδυνος αυξάνεται έως 1 στους 4 (25%). 
 • Είστε πιο πιθανό να δώσουν τοκετό σε μωρό βάρους άνω των 4 κιλών. Αν ο ΔΜΣ σας είναι πάνω από 30, ο κίνδυνος διπλασιάζεται από 7 σε 100 (7%) και 14 σε 100 (14%) σε σύγκριση με τις γυναίκες με ΔΜΣ μεταξύ 20 και 30. 
 • Θνησιγένεια - ο συνολικός κίνδυνος θνησιγένειας είναι 1 στα 200 (0,5%), αλλά εάν έχετε ΔΜΣ πάνω από 30, ο κίνδυνος διπλασιάζεται έως 1 στους 100 (1%). 
 • Αν είστε υπέρβαρες, το μωρό σας θα έχει αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη αργότερα στη ζωή. 

Κίνδυνοι από αυξημένο ΔΜΣ κατά τη διάρκεια του τοκετού

Υπάρχει αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό και τη γέννηση, ιδιαίτερα εάν έχετε ΔΜΣ πάνω από 40. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Το μωρό σας να γεννηθεί πρόωρα (πριν από 37 εβδομάδες) 
 • Πολύωρος και εργώδης τοκετός
 • Ώμος του μωρού να κολλήσει στην ηβική σύμφυση κατά τον τοκετό (δυστοκία ώμων). 
 • Ένα επείγον καισαρική γέννηση 
 • Μια πιο δύσκολη επιχείρηση, αν χρειάζεστε μια καισαρική τομή και υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών αργότερα, για παράδειγμα, σας   πληγή μόλυνση 
 • Επιπλοκές της αναισθησίας, κυρίως με γενική αναισθησία

 • Έντονη αιμορραγία μετά τον τοκετό (μετά τον τοκετό αιμορραγία) ή κατά τη στιγμή της καισαρικής τομής 

 οι κίνδυνοι για εσάς και το μωρό σας μπορεί να μειωθούν με:

Υγιεινή διατροφή

Άσκηση

Μία αυξημένη δόση του φυλλικού οξέος

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων