ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 


  


  

Βασικά χαρακτηριστικά κύησης

1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

 


 3ο ΤΡΙΜΗΝΟ (27-40βδ)

Καμπύλη σακχάρου

Υπερηχογράφημα Doppler

Κράμπες, συσπάσεις Braxton-Hicks

ΤΟΚΕΤΟΣ !!!!! 

 

27η Εβδομάδα Κύησης (183η έως 189η Ημέρα)

Πρέπει να προγραμματίσετε να κάνετε την καμπύλη ζαχάρου. Η καμπύλη ζαχάρου μπορεί να διαγνώσει κακή διαχείριση του σακχάρου και να προλάβει τον διαβήτη της κύησης.

( Ο διαβήτης της κύησης είναι προσωρινός διαβήτης που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό οι τιμές του ζαχάρου επιστρέφουν στις φυσιολογικές τιμές. Οφείλεται  σε αυξημένη έκκριση πλακουντιακού γαλακτογόνου απο τον πλακούντα ή λάθος αντίδραση του οργανισμού της μητέρας σ'αυτό. Το πλακουντιακό γαλακτογόνο έχει αντίθετη δράση από την ινσουλίνη με αποτέλεσμα να επιτρέπει στο σάκχαρο να παραμένει στην κυκλοφορία για περισσότερη ώρα, πράγμα απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου).

Κράμπες στά άκρα ειδικότερα τη νύχτα, αιμορροΐδες και κιρσοί στα πόδια, τα οποία όπως θα υποχωρήσουν μετά τον τοκετό. Οι κράμπες στα πόδια ενδέχεται να γίνουν πιο έντονες όσο προχωράει η εγκυμοσύνη.

Στό έμβρυο παράγεται  ο επιφανειοδραστικός παράγοντας στις κυψελίδες που επιτρέπει στό βρέφος να αναπνέει μετά τον τοκετό και ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Το έμβρυο αρχίζει να καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο μέσα στη μήτρα και οι κινήσεις του μπορεί να διακρίνονται με το μάτι. Μήκος 37 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια.

28η Εβδομάδα Κύησης (190η έως 196η Ημέρα)

Συσπάσεις της μήτρας ή πόνοι στη μέση. (Μας ανησυχούν εάν έχουν μεγάλη συχνότητα. Επικοινωνία με τον γιατρό σας)

Το έμβρυο παίρνει βάρος. Στα άρρενα έμβρυα οι όρχεις κατεβαίνουν από την κοιλιά όπου σχηματίζονται, προς το όσχεο. (Τα έμβρυα που γεννιούνται πρόωρα αυτή την χρονική στιγμή, χρειάζονται υποστήριξη από οργανωμένες μονάδες εντατικής νεογνών αλλιώς έχουν μικρές πιθανότητες επιβίωσης).


29η Εβδομάδα Κύησης (197η έως 203η Ημέρα)

Αύξηση βάρους το οποίο είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του εμβρύου.  Το στήθος μεγαλώνει.

Το βάρος του εμβρύου αγγίζει το 1 κιλό. (Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού το νεογέννητο είναι ικανό να ζήσει με υποστήριξη από μονάδα νεογνών γιατί έχει αρχίσει σιγά-σιγά να ωριμάζει).

30η Εβδομάδα Κύησης (204η έως 210η Ημέρα)

Η αύξηση βάρους αλλάζει το κέντρο βάρους σημαντικά, ενώ οι ορμόνες που παράγονται προκαλούν χαλάρωση των αρθρώσεων και συναρθρώσεων. Ελαφρα δυσκολία στό περπάτημα.

Το έμβρυο αποκτά πνεύμονες και  πεπτικό σύστημα που είναι είναι σχεδόν έτοιμα για λειτουργία ενώ παχαίνει και γεμίζει όλο και περισσότερο χώρο στον αμνιακό σάκκο. Παίρνει θέση είτε με το κεφάλι κάτω είτε ανάποδα. Φεύγει το χνούδι (lanugo) που είχε στο σώμα του.

31η Εβδομάδα Κύησης (211η έως 217η Ημέρα)

Αρχίζει δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή. Το στήθος σας μεγαλώνει κι άλλο και χρειάζεται ένα στηθόδεσμο μεγαλύτερο.

Κλωτσιές και κινήσεις που ολοένα είναι πιο δυνατές αλλά σπανιότερες λόγω της έλλειψης χώρου στον αμνιακό σάκο.  Το έμβρυο είναι περίπου 1.500 γραμμάρια.


32η Εβδομάδα Κύησης (218η έως 224η Ημέρα)

Η μήτρα πιέζει το διάφραγμα με αποτέλεσμα δυσφορία.  Τρώτε μικρά και ελαφριά γεύματα προκειμένου να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία στο στομάχι σας. Οι επισκέψεις στο γιατρό σας γίνονται κάθε δυο εβδομάδες (το μεσοδιάστημα των επισκέψεων μικραίνει διότι έχει βρεθεί οτι το 80% των επιπλοκών της κύησης συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες και ιδίως όσο πλησιάζει η πιθανή ημερομηνία τοκετού - ΠΗΤ).

Το έμβρυο είναι συνήθως με το κεφάλι κάτω (κεφαλική προβολή).  (Τα έμβρυα βάρους γέννησης μεταξύ 1.500 μέχρι 2.000 γραμμάρια παρουσιάζουν προβλήματα προωρότητας αλλά έχουν πολύ καλά ποσοστά επιβίωσης).


33η Εβδομάδα Κύησης (225η έως 231η Ημέρα)

Η κινητικότητα του εμβρύου είναι σημαντική και γι'αυτό ο γιατρός ζητά να την παρακολουθείτε.  Σε μερικές γυναίκες τα πόδια και οι αστράγαλοι πρήζονται επειδή πιέζονται οι μεγάλες φλέβες της λεκάνης. (Εάν έχουν πρηστεί τα χέρια ή καί το πρόσωπο μετρείστε την αρτηριακή σας πίεση και επικοινωνείστε με τον γιατρό σας)


Ο όγκος του αμνιακού υγρού αρχίζει να μειώνεται.


34η Εβδομάδα Κύησης (232η έως 238η Ημέρα)

Ο πλακούντας συνεχίζει να μεγαλώνει και αρχίζει και την διαδικασία γήρανσής του. Σε δίδυμη κύηση μπορεί να ξεκινήσει τοκετός. Τα έμβρυα που γεννώνται από τώρα και μετά είναι ώριμα. 

Το βάρος του εμβρύου πλησιάζει τα 2,2 κιλά.


35η Εβδομάδα Κύησης (239η έως 245η Ημέρα)

Μία φορά την εβδομάδα επίσκεψη στόν γιατρό σας. Προετοιμαστείτε για τον τοκετό.

Το έμβρυο δεν κινείται τόσο έντονα, απαραίτητη όμως είναι η μέτρηση τουλάχιστον πέντε κινήσεων στη διάρκεια του 24ώρου.


36η Εβδομάδα Κύησης (246η έως 252η Ημέρα)

Προετοιμαστείτε για τη γέννηση του μωρού σας.

Το δέρμα του εμβρύου είναι ροδαλό και μαλακό.Το μωρό σας είναι πλέον έτοιμο να γεννηθεί.


37η Εβδομάδα Κύησης (253η έως 259η Ημέρα)

Οι επόμενες ημέρες είναι περίοδος αναμονής που συνήθως γεμίζει αγωνία την έγκυο. Τρώτε καλά και  ξεκουράζεστε.

38η Εβδομάδα Κύησης (260η έως 266η Ημέρα)


Το έμβρυο πλέον παίρνει την τελική του θέση (κεφαλική προβολή - ισχιακή προβολή). Ξεκινά η ανεπίστρεπτη κάθοδος στη λεκάνη σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται εμπέδωση.


39η Εβδομάδα Κύησης (267η έως 273η Ημέρα)


Το μωρό σας συνεχίζει να κατεβαίνει πιό χαμηλά στην λεκάνη.

40η Εβδομάδα Κύησης (274η έως 280η Ημέρα)

Συσπάσεις του τοκετού που ονομάζονται ωδίνες προκαλούν την ΓΕΝΝΗΣΗ του μωρού σας.

Top of Page

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων