ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 


  


Βασικά χαρακτηριστικά κύησης

1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

  2o ΤΡΙΜΗΝΟ (13-26βδ)
 

Μηνιαίες αιματολογικές εξετάσεις

Λήψη σιδήρου ασβεστίου

πρώτα σκιρτήματα

αμνιοκέντηση

αύξηση βάρους

αποφύγετε τα ψηλά τακούνια

χλόασμα κυήσεως

υπερηχογράφημα Β Επιπέδου 

 


13η Εβδομάδα Κύησης (85η έως 91η Ημέρα)

 Η μήτρα σας γίνεται μεγαλύτερη και αρχίζει να εξέχει από τη λεκάνη. Ξεκινά η λήψη σιδήρου και άλλων συμπληρωμάτων

Ο πλακούντας είναι πλέον ολοκληρωμένος και ο ομφάλιος λώρος  μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στο έμβρυο ενώ παραλαμβάνει τα προϊόντα του μεταβολισμού του. Είναι ένα τεράστιο εργοστάσιο πρόσληψης, δημιουργίας και απαγωγής ουσιών. Είναι το πολυόργανο που λειτουργεί σαν πνευμόνι, συκώτι, νεφρά. Το έμβρυο  καταπίνει και απορροφά αμνιακό υγρό. Μήκος  7 εκατοστά και το βάρος 30 γραμμάρια.

14η Εβδομάδα Κύησης (92η έως 98η Ημέρα)

Η μήτρα σας μεγαλώνει και είναι πάνω ακριβώς από την ηβική σας σύμφυση. Η μέση γραμμή στήν κοιλια μπορεί να μαυρίσει

Σχηματίζονται τα πτερύγια των αυτιών. Τα έντερα βρίσκονται πλέον μέσα στην κοιλιά του. Το μωρό σας αποκτάει χνουδάκι που ονομάζεται lanugo και συνήθως πέφτει πριν τη γέννηση. Οι μύες συσπώνται και επιτρέπουν στο έμβρυο σας να πιάνει και να κάνει μορφασμούς.


15η Εβδομάδα Κύησης (99η έως 105η Ημέρα)

Το δέρμα γίνεται πιο σκούρο γύρω από τις θηλές ή στη μέση γραμμή της κοιλιάς (οι αλλαγές αυτές υποχωρούν μετά από την εγκυμοσύνη). Αν προχωρήσετε σε αμνιοπαρακέντηση, αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος. Εάν είναι το δεύτερο παιδάκι θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού σας.

Συνεχίζεται η γρήγορη ανάπτυξη του εμβρύου και το κεφάλι είναι πλέον περίπου ίσο με το μισό του μεγέθους. Μήκος 8,7 εκατοστά και βάρος 45 γραμμάρια.


16η Εβδομάδα Κύησης (106η Ημέρα έως 112η Ημέρα)

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αισθανθείτε τα πρώτα σκιρτήματα μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Αύξηση βάρους κατά 2 έως 5 κιλά. Πόνοι σαν βελονιάσματα ή μυρμηκιάσματα στην κοιλιά ενοχλούν εξαιτίας της πάχυνσης του τοιχώματος της μήτρας και έλξης των συνδέσμων που συγκρατούν την μήτρα. Η μήτρα φθάνει περίπου στο μέσο της απόστασης από την ηβική σύμφυση έως τον ομφαλό. Η πιθανότητα αποβολής  ελαχιστοποιείται.   (Πυρετός, εμετοί, ισχυρές οσφυαλγίες, συσπάσεις της μήτρας, ή υγρά από τον κόλπο; επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας)

Περίοδος γρήγορης ανάπτυξης του εμβρύου οπου ολοκληρώνεται ο σχηματισμός των έξω γεννητικών οργάνων ενω κυκλοφορικό και ουροποιητικό συστημα λειτουργούν κανονικά. Μήκος 10 εκατοστά και  βάρος 80 γραμμάρια.


17η Εβδομάδα Κύησης (113η έως 119η Ημέρα)

Επειδή αλλάζει το κέντρο βάρους σας αποφύγετε να φοράτε τακούνια μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης. Μικρές καφέ κηλίδες εμφανίζονται στο πρόσωπο -ιδιαίτερα στο μέτωπο, τη μύτη, το στόμα και  σαγόνι. Ονομάζεται χλόασμα της εγκυμοσύνης, το οποίο συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Παλαιότερα ήταν κατάλληλη στιγμή για το Alpha Test (Τριπλό Test).

Το έμβρυο αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό. Αναπτύσεται το λίπος κάτω από το δέρμα του και ακούει τους θορύβους από τον έξω κόσμο σαν βουητό. Μήκος 12 εκατοστά και βάρος  110 γραμμάρια.


18η Εβδομάδα Κύησης (120η έως 126η Ημέρα)

Μήκος 13 εκατοστά και βάρος 155 γραμμάρια.


19η Εβδομάδα Κύησης (127η Ημέρα έως 133η Ημέρα)

Μήκος 14 εκατοστά και βάρος 200 γραμμάρια.

20η Εβδομάδα Κύησης (134η Ημέρα έως 141η Ημέρα)

Φτάσατε στό μέσον της κύησης σας. Η κορυφή της μήτρας σας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον ομφαλό σας. Η μήτρα πιέζει το διάφραγμα και τους πνεύμονές σας με αποτέλεσμα ελαφρά δυσκολία στην αναπνοή σας.

Το έμβρυο αντιλαμβάνεται διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα όπως ήχους, φως, κινήσεις. Το σμήγμα μια κολλώδης λευκή ουσία καλύπτει ολόκληρο το σώμα του. Σκοπός του η προστασία από το αμνιακό υγρό.


21η Εβδομάδα Κύησης (141η έως 147η Ημέρα)

Λεπτομερής έλεγχος της εμβρυικής ανατομίας με το υπερηχογράφημα Β-Επιπέδου

Τα δόντια του εμβρύου αρχίζουν να σχηματίζονται κάτω από τα ούλα, και αναπτύσσεται η τριχοφυΐα του σώματος, των φρυδιών, των βλεφάρων και των νυχιών του.

22η Εβδομάδα Κύησης (148η έως 154η Ημέρα)

Τό βάρος αυξάνεται (μέση μηνιαία αύξηση 1-1,5 κιλά). Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών και πίνετε περισσότερα υγρά και λαδερά φαγητά ώστε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες.

Οι κινήσεις του εμβρύου να γίνονται δυνατότερες έτσι που μπορείτε να τις εντοπίσετε στην κοιλιά σας. Ο εγκέφαλος του αρχίζει να αναπτύσσεται γρήγορα ενώ τα χείλη και τα μάτια του μωρού σας γίνονται πιο ευδιάκριτα.


23η Εβδομάδα Κύησης (155η έως 161η Ημέρα)

Τα ούλα πρήζονται και ερεθίζονται εύκολα με αποτέλεσμα τη συχνή αιμορραγία, ειδικά όταν βουρτσίζετε  τα δόντια σας. Η μεταβολή στήν κινητικότητα του εμβρύου συμπίπτει με τις στιγμές ξυπνήματος του εμβρύου.

Στο έμβρυο αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς οι έλικες του εγκεφάλου και  μεγαλώνουν  τα μαλλιά και τα νύχια του. Ουρεί στό αμνιακό υγρό και καταπίνει αμνιακό υγρό  το οποίο ανανεώνεται κάθε 3 ώρες (τα ούρα δεν έχουν ουσίες αποβλήτων - είναι καθαρό νερό. Την δουλειά απόρριψης βιολογικών αποβλήτων έχει ήδη αναλάβει ο πλακούντας που φιλτράρει το αίμα που έρχεται από τον ομφάλιο λώρο). Αρχίζει να κοιμάται και να ξυπνάει.


24η Εβδομάδα Κύησης (162η έως 168η Ημέρα)

 Μπορεί να εμφανιστούν οι πρώτες ραγάδες στην κοιλιά, στη μέση, στους γλουτούς και στο στήθος. Η κορυφή της μήτρας έχει φτάσει πάνω από τον ομφαλό

(η αύξηση της κύησης παλαιότερα-αλλά με πολύ μεγάλη ακρίβεια- μετριώνταν με τον κανόνα: δυο βδομάδες προστίθενται για κάθε οριζόντιο δάκτυλο πάνω από τον ομφαλό. Δοκιμάστε το. Θα εκπλαγείτε).

Το έμβρυο έχει ακόμα αρκετό χώρο για να κινηθεί και συνεχίζει να παίρνει βάρος γρήγορα δεδομένου ότι αναπτύσσεται ταχύτατα. Σχηματίζεται το μηκώνιο (τα πρώτα κόπρανα του). Το σμήγμα που έχει δημιουργηθεί, προστατεύει το δέρμα του μωρού σας από το αμνιακό υγρό. Μπορεί να ακούσει την καρδιά σας και ήχους από το στομάχι σας. Ως συνέπεια της αρχόμενης νευρικής ωριμότητας αναπτύσσει αντανακλαστικά και ξεκινάει να πιπιλάει τα δάχτυλα του.


25η Εβδομάδα Κύησης (163η έως 175η Ημέρα)

Μπορεί να παρουσιαστεί αυξημένη τριχοφυΐα σε άλλα σημεία του σώματός σας.  Προσπαθήστε να κοιμόσαστε στο πλάι και όχι μπρούμυτα.

Το μωρό κλωτσάει. Ο χώρος του επιτρέπει να κινείται αρκετά ακόμη και μπορεί να αλλάζει θέση μέχρι την 31η εβδομάδα.  Είναι πλήρως σχηματισμένο μοιάζει σαν μία ανθρώπινη μινιατούρα. Μπορεί πλέον να αναγνωρίζει και τη φωνή του μπαμπά.

26η Εβδομάδα Κύησης (176η έως 182η Ημέρα)

Μπορεί να αρχίζουν τα πόδια να είναι πρησμένα

Το έμβρυο αναπτύσσει τα αντανακλαστικά του και ανταποκρίνεται στους ήχους, για πρώτη δε φορά ανοίγουν τα μάτια του. Το μήκος έφτασε τα 35 εκατοστά.

Top of Page

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων