ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

Επισκόπηση


Τα χρόνια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας που ρυθμίζονται από την παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης από τις ωοθήκες. Οιστρογόνο ρυθμίζει μηνιαίο εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας και δευτερογενή σεξουαλικά χαρακτηριστικά (π.χ., ανάπτυξη και λειτουργία του μαστού). Επιπλέον, προετοιμάζει το σώμα για τη γονιμοποίηση και την αναπαραγωγή. Συγκεντρώσεις της προγεστερόνης αυξάνονται, σε μια κυκλική τρόπο για την προετοιμασία της μήτρας για την ενδεχόμενη εγκυμοσύνη και να προετοιμαστούν για τα στήθη της γαλουχίας .

Προς το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας της, όταν μια γυναίκα φτάνει στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της κυκλοφορούσας μείωση οιστρογόνων και της προγεστερόνης, λόγω της μειωμένης σύνθεσης στην ωοθήκη. Hypoestrogenism κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα, η σοβαρότητα της οποίας μπορεί να ποικίλλει σημαντικά.

Ορμονική θεραπεία (HT) περιλαμβάνει τη χορήγηση των συνθετικών οιστρογόνων και προγεστερόνης. HT έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει εξαντλώντας τα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας και, συνεπώς, να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, HT έχει συνδεθεί με διάφορους κινδύνους, και συζήτηση σχετικά με τον κίνδυνο-οφέλους του συνεχίζεται.

Συμπτώματα και επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης
Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας όταν παύει έμμηνο ρύση, σηματοδοτώντας το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας της. Ο χρόνος της εμμηνόπαυσης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, αλλά το γεγονός αυτό συμβαίνει πολύ συχνά και φυσικά στις γυναίκες την τέταρτη ή πέμπτη δεκαετία της ζωής, σε μια μέση ηλικία των 51 ετών. Ορισμένες ιατρικές ή χειρουργικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσει την παύση της εμμηνορρυσίας πριν από αυτήν την ηλικία. Εάν η εμμηνόπαυση εμφανίζεται πριν την ηλικία των 40 ετών, θεωρείται πρόωρη.

Το άχυρο (Στάδια του Εργαστηρίου αναπαραγωγική γήρανση) ταξινόμηση που προτείνεται από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής απεικονίζει τη φυσική μετάβαση στη ζωή ενός θηλυκού από τα αναπαραγωγικά χρόνια στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Τα αναπαραγωγικά ετών που υποδιαιρείται σε πρώιμη, κορυφή, και αργά και χαρακτηρίζονται από την κανονική έμμηνο κύκλο (αν και μπορεί να ποικίλει κατά την πρώιμη φάση). Αυτό ακολουθείται από το στάδιο της εμμηνόπαυσης μετάβασης , η οποία νωρίτερα χαρακτηρίζεται από μια μεταβλητή διάρκεια κύκλου που είναι περισσότερο από 7 ημέρες διαφορετικό από το συνηθισμένο. Κατά τα τελευταία στάδια της εν λόγω μεταβατική φάση, οι γυναίκες βιώνουν διαστήματα αμηνόρροια περισσότερο από 60 ημέρες. Όταν η διάρκεια της αμηνόρροιας διαρκεί μέχρι 12 μήνες, έχει ταξινομηθεί ως μετεμμηνόπαυση. Το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης εκτείνεται από την αρχή του σταδίου της μετάβασης στην εμμηνόπαυση μέχρι την ολοκλήρωση του 1 έτους μετά την τελευταία εμμηνορρυσία.

Το φάσμα και η ένταση των συμπτωμάτων που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Τα συμπτώματα προκύπτουν από την επίδραση της μειωμένης κυκλοφορούντα επίπεδα των οιστρογόνων σε διάφορα συστήματα οργάνων. Hypothalamically μεσολάβηση αστάθεια που οδηγεί σε αγγειοκινητικά εξάψεις (εξάψεις), εφίδρωση, αίσθημα παλμών και είναι η πιο κοινή εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περισσότερους από το 60% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Τα συνήθη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης παρουσιάζουν
Παράτυπη εμμήνου ρύσεως
Αγγειοκινητικά συμπτώματα
Εφίδρωση
Εξάψεις (εξάψεις)
Αίσθημα παλμών
Ουρογεννητικές συμπτώματα
Κολπική ξηρότητα
Πόνος
Επιφανειακή δυσπαρεύνια
Συχνουρίας και
Νευρολογικά συμπτώματα
Αλλαγές διάθεσης
Αϋπνία
Κατάθλιψη
Ανησυχία
Επιπτώσεις στο σύστημα αγγειοκινητικά
Αγγειοκινητικά αστάθεια είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που παρουσιάζουν σημειωθεί σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ακριβής αιτία του δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται στο επίπεδο του υποθαλάμου. Οιστρογόνων παίζει ρόλο σε θερμορύθμισης, τροποποιώντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Κατά την εμμηνόπαυση, μειωμένη επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε αστάθεια στη φυσιολογική συγκέντρωση αυτών των πομπών, η οποία εκδηλώνεται ως εξάψεις (εξάψεις), νυχτερινές εφιδρώσεις, και υπερβολική εφίδρωση .

Επιδράσεις στο ουρογεννητικό σύστημα
Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του κανονικού φυσιολογία του ουρογεννητικού συστήματος. Μειωμένα τα κυκλοφορούντα επίπεδα της ορμόνης αυτής κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης σχετίζονται με την αλλαγή στο μικροπεριβάλλον του ουρογεννητικού οργάνων. Το βλεννογόνο της ουρήθρας, την ουροδόχο κύστη, τον κόλπο και το αιδοίο δείχνει ατροφική αλλαγές και γίνεται αραίωση. Ο κόλπος χάνει την ελαστικότητα και διατασιμότητα του και γίνεται σύντομη και στενά. Κανονική μειώνονται οι εκκρίσεις από τους αδένες του κόλπου. Η υποεπιθηλιακή αγγείωση και η υποστήριξη του συνδετικού ιστού του υποδόριου δείχνουν, επίσης, εκφυλιστικές αλλοιώσεις την πάροδο του χρόνου.

Όπως ενδογενή επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, το ίδιο κάνει και την παραγωγή των επιθηλιακών κυττάρων του γλυκογόνου. Αυτή η τροποποίηση αλλάζει την κανονική αλκαλικό περιβάλλον του κόλπου και της ουροδόχου κύστης. Η προκύπτουσα όξινο pH μεταβάλλει την τοπική χλωρίδα του κόλπου και της ουροδόχου κύστης, επιτρέποντας για αποικισμό τους από gram-αρνητικά βακτήρια και οι μύκητες και προδιαθέτουν τη γυναίκα σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος .

Επίδραση στο μεταβολισμό των οστών
Οστική μάζα αυξάνεται σταθερά κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και φτάνει σε ένα οροπέδιο στην τρίτη δεκαετία της ζωής. Οι άνδρες να επιτύχει ένα υψηλότερο μέγιστης οστικής μάζας από ό, τι οι γυναίκες. Ως ακολουθία, η ηλικία που σχετίζονται με την οστική απώλεια περαιτέρω διέπεται από την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, και ιδίως το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, τη διατροφή, και την άσκηση. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες, και τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να επιταχύνει την προοδευτική απώλεια οστικής μάζας, ιδιαίτερα στα πρώτα 5 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Η κατάσταση αυτή προδιαθέτει μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να αναπτύξουν οστεοπόρωση και την οστεοπόρωση που σχετίζονται με κατάγματα. Μια 50-year-old γυναίκα έχει κατά 40% κίνδυνο ζωής να έχουν ένα κάταγμα ευπάθειας, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε αυχένα του μηριαίου οστού, σπόνδυλο, ή άπω αντιβράχιο. [1]

Επίδραση στην καρδιακή λειτουργία
Στην εμμηνόπαυση, οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν την φυσική αντοχή τους σε καρδιακή νόσο (βλ. Στεφανιαία Νόσος και στεφανιαίας αθηρωμάτωσης ). Από την ηλικία των 65 ετών, τον κίνδυνο που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή εξισωθεί με αυτό των ανδρών. [2] Αυτή η αυξημένη ευαισθησία σε καρδιακές παθήσεις οφείλεται στη μείωση στις ευεργετικές επιδράσεις των οιστρογόνων στο πλάσμα των λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών τα επίπεδα, την ευαισθησία στην ινσουλίνη , την κατανομή του σωματικού λίπους, πήξης, ινωδόλυσης, και ενδοθηλιακή λειτουργία.

Ορού και πλάσματος ινωδογόνου αναστολέα του ενεργοποιητή (PA1) συγκεντρώσεις είναι ισχυρό προάγγελοι της καρδιακής νόσου σε άνδρες και γυναίκες. [3] Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμμηνόπαυση σχετίζεται με αυξημένη επίπεδα ορού του ινωδογόνου και PA1.

Όλα τα στοιχεία που μόλις αναφέρθηκαν συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σύντομη Ιστορία και μορφές θεραπείας
Ορμονική θεραπεία (HT) είναι η θεραπεία με συνταγή φάρμακα ορμονικής-δηλαδή, μόνο οιστρογόνα ή οιστρογόνα σε συνδυασμό με προγεστερόνη-να αποκαταστήσει τις μειωμένος επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας.

Σύντομη ιστορία της ορμονικής θεραπείας
Τα οιστρογόνα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης από το 1950 και 1960. Μέχρι το 1975, τα οιστρογόνα είχε γίνει ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, μελέτες έδειξαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπαιρναν θεραπεία με οιστρογόνα μόνο είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη προγεστερόνης στα οιστρογόνα παρείχε προστασία έναντι του καρκίνου της μήτρας . Ως αποτέλεσμα, προγεσταγόνο προστέθηκε στον HT σχήματα που προβλέπονται για τις γυναίκες με ανέπαφη μήτρα.

Με τα χρόνια, HT έγινε δημοφιλής θεραπεία, όπως αυτή συστήνεται όχι μόνο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης αλλά και για τη μακροχρόνια προστασία από την οστεοπόρωση και τα κατάγματα που σχετίζονται, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και νόσος Alzheimer . Ωστόσο, το 2002, οι Πρωτοβουλία Υγείας Γυναικών (WHI), μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), σταμάτησε νωρίς λόγω στοιχεία συνδέονται με την HT με μια ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου και καρκίνου του μαστού . Ως αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, πολλές γυναίκες στράφηκαν προς μη-ΗΠΑ Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)-εγκρίθηκε επιδεινώνεται bioidentical HT (CBHT), ή φυσικό HT, εκλαμβάνεται ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση. Ωστόσο, δεν έχει σαφή στοιχεία δείχνουν ότι προσαρμοσμένους τύπους CBHT είναι ασφαλέστερη ή πιο αποτελεσματική από το FDA-εγκεκριμένων προϊόντων HT. Οι γιατροί μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε προσαρμοσμένους τύπους για τους ασθενείς που cannottolerate πρότυπο HT. [4]

Μορφές της ορμονικής θεραπείας
HT μπορεί να συνταγογραφείται ως τοπική ή συστηματική θεραπεία.

Τοπική παρασκευασμάτων
Κρέμες
Πεσσοί
Δαχτυλίδια
Συστημικά σκευάσματα
Προφορική ναρκωτικά
Διαδερμικά έμπλαστρα και τζελ
Εμφυτεύματα
Παράκαμψη του ήπατος των ορμονών επιτυγχάνεται με διαδερμική προετοιμασίες και εμφυτεύματα, τα οποία βοηθούν να εξασφαλιστεί η βέλτιστη προβλέψιμο και στον ορό.

Τα ορμονικά προϊόντα διατίθενται σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο της προετοιμασίας μπορεί να περιέχει τα ακόλουθα συστατικά:

Τα οιστρογόνα και μόνο
Σε συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης
Επιλεκτική ρυθμιστής των υποδοχέων οιστρογόνων (SERM)
Gonadomimetics, όπως τιμπολόνης, τα οποία περιέχουν οιστρογόνα, προγεστερόνη, και ένα ανδρόγυνο
Τα διάφορα προγράμματα της ορμονικής θεραπείας περιλαμβάνουν τα εξής:

Τα οιστρογόνα που λαμβάνονται καθημερινά
Κυκλικές ή διαδοχική σχήματα στα οποία προστίθεται προγεστερόνη για 10-14 ημέρες κάθε 4 εβδομάδες
Η συνεχής συνδυασμένη σχήματα στα οποία τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη λαμβάνονται καθημερινά
Τα οιστρογόνα πιο συνταγογραφούνται συχνά είναι συζευγμένα οιστρογόνα που μπορεί να είναι ιπποειδών (CEE) ή συνθετικό, μικρομετροποιημένα 17β οιστραδιόλη, και αιθινυλοιστραδιόλη. Τα προγεσταγόνα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι οξική μεδροξυπρογεστερόνη (MPA) και οξικό νορεθινδρόνη.

Η δοσολογία ποικίλλει, αλλά η πιο συνταγογραφούνται συχνά συνδυάζεται HT οιστρογόνων και προγεστερόνης με τη μορφή των 0,625 mg / δ ΚΑΕ με 2,5 mg / δ MPA σε γυναίκες με ανέπαφη μήτρα. Κάτω τα παρασκευάσματα που περιέχουν δόση 1,5 mg / δ της ΜΠΕ είτε με 0,45 mg ή 0,3 mg / d της ΚΑΕ γίνονται όλο και πιο δημοφιλής.

Τα οιστρογόνα χρησιμοποιείται μόνο σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά με τη χαμηλότερη δυνατή δόση και στη συνέχεια να τιτλοποιείται με βάση την κλινική ανταπόκριση.

SERMs είναι μια κατηγορία φαρμάκων που nonhormonal επιλεκτικά μιμούνται ή ανταγωνίζονται τη δράση των οιστρογόνων σε διάφορα σημεία όργανο-στόχο. Έχουν ευεργετικές επιδράσεις στα οστά και το μεταβολισμό της χοληστερόλης και μπορεί να προσφέρεται ως εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή HT για την πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Για σχετικές πληροφορίες, δείτε Medscape CME δραστηριότητας, κατευθυντήριες γραμμές για Nams Ενημέρωση για μετεμμηνοπαυσιακές Ορμονική θεραπεία .

Ενδείξεις για θεραπεία ορμονικής
Ενδείξεις για θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να είναι συμπτωματική ή προληπτική. Αν και κάποια συναίνεση έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη χρήση της HT στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, η εφαρμογή της HT για την πρόληψη συνέπειες της εμμηνόπαυσης είναι αμφιλεγόμενη. Οι κοινές ρυθμίσεις κλινική στην οποία έχει συνταγογραφηθεί HT περιγράφεται παρακάτω.

Αγγειοκινητικά συμπτώματα
Η κύρια ένδειξη για την HT είναι ανακούφιση από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, δηλαδή εξάψεις, εφίδρωση, αίσθημα παλμών και. Η αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας έχει αποδειχθεί σε ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο τυχαιοποιημένες μελέτες. [5]

Ουρογεννητικές συμπτώματα
Τόσο επίκαιρο και οιστρογόνα με συστηματική δράση έχει αποδειχθεί για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, της κολπικής ξηρότητας, επιφανειακή δυσπαρεύνια, και συχνουρία και τον επείγοντα χαρακτήρα. Η επίτευξη αυτών των ευεργετικών αποτελεσμάτων απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία. Τα συμπτώματα συνήθως επανεμφανίζονται μετά HT έχει σταματήσει. [6]

Οστεοπόρωση
Μία στις 3 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αναπτύσσει οστεοπόρωση. [1] HT συνήθως συνταγογραφείται για την αποτροπή αυτής της κατάστασης, και HT φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική εάν ξεκινήσει κατά τα πρώτα 5 έτη μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες που έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα και εκείνους με γνωστό ιστορικό των οστεοπορωτικών καταγμάτων όφελος από την HT. Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, επίσης, να επωφεληθούν από το κόκαλο-προστατευτικό όφελος της HT. Ωστόσο, μπορεί να χάσουν την προστασία, αφού σταματήσετε τη λήψη ορμονών.

Απόλυτη κινδύνους με βάση τα αποτελέσματα από τη μελέτη WHI ανέφερε ότι 5 χρόνια συνδυασμένης ορμονικής θεραπείας μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης των καταγμάτων του ισχίου κατά περίπου 1 περίπτωση ανά 1000 γυναίκες ηλικίας από 70 ετών και κατά περίπου 8 περιπτώσεις ανά 1000 γυναίκες ηλικίας 70-79 ετών.

Αντενδείξεις για θεραπεία ορμονικής
Δεν έχουν απόλυτες αντενδείξεις της ορμονικής θεραπείας που έχουν καθοριστεί. Ωστόσο, η HT σχετικά αντενδείκνυται σε ορισμένες κλινικές καταστάσεις, όπως οι ασθενείς με τις ακόλουθες διαπιστώσεις:

Μια ιστορία του καρκίνου του μαστού
Μια ιστορία του καρκίνου του ενδομητρίου (βλέπε μήτρας και καρκίνο του ενδομητρίου )
Πορφυρία
Σοβαρή ενεργό ηπατική νόσο
Υπερτριγλυκεριδαιμία
Θρομβοεμβολικών διαταραχών (βλ. τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής )
Αδιάγνωστη κολπική αιμορραγία (βλ. δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας )
Ενδομητρίωση
Τα ινομυώματα
Σημειώστε ότι πολλοί κλινικοί γιατροί δεν προβλέπουν HT για τις γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του μαστού ή καρκίνο του ενδομητρίου.

Αξιολόγηση Προεπεξεργασία
Όλοι οι ασθενείς που είναι υποψήφιοι για θεραπεία με αυξητική ορμόνη θα πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά με τη βοήθεια ενός λεπτομερούς ιστορικού και την πλήρη φυσική εξέταση. Οι στόχοι κάνουν μια σωστή διάγνωση και τον εντοπισμό τυχόν αντενδείξεις.

Συστατικά ενός πλήρους ιστορικού
Προσωπική ιστορία
Κοινωνική ιστορία
Μαιευτικό ιστορικό
Γυναικολογικής ιστορία
Εμμήνου και σεξουαλικό ιστορικό
Προηγούμενη ιατρικό ιστορικό (π.χ., του διαβήτη, υπέρταση, ίκτερο, πέτρες στη χολή, ηπατική νόσο, θρόμβωση)
Προηγούμενη χειρουργικές επεμβάσεις
Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Ψυχιατρικά προβλήματα
Σκελετικοί συμπτώματα
Ψυχοκινητική συμπτώματα
Γνωστική απόδοση
Στοιχεία της φυσικής εξέτασης
Ύψος μέτρησης
Μέτρησης βάρους
Προσδιορισμός του δείκτη παχυσαρκίας (βλέπε παχυσαρκία )
Μέτρησης της αρτηριακής πίεσης (βλέπε Υπέρταση )
Εξέταση μαστού
Κοιλιακή εξέταση
Πυελική εξέταση
Η εξέταση του ορθού
Απαιτείται αρχική έρευνες
Hemography
Ουροανάλυση
Αξιολόγηση της νηστείας προφίλ των λιπιδίων
Μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Δοκιμασία Παπανικολάου
Το υπερηχογράφημα για τη μέτρηση του πάχους του ενδομητρίου και των ωοθηκών όγκο
Μαστογραφία, η οποία πραγματοποιείται μία φορά κάθε 2-3 χρόνια και κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών (βλ. Μαστογραφία - ο αυτοματοποιημένος ανίχνευσης )
Προσδιορισμός των επιπέδων της οιστραδιόλης του ορού σε γυναίκες που θα πρέπει να συνταγογραφείται ένα εμφύτευμα και σε γυναίκες των οποίων τα συμπτώματα επιμένουν παρά τη χρήση της κατάλληλης δόσης ενός patch ή τζελ
Προσδιορισμός του ορού ωοθυλακιοτρόπου επίπεδα ορμόνης (FSH): τιμές FSH μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των γυναικών που λαμβάνουν από του στόματος σκευάσματα για τον έλεγχο συμπτωματική, ειδικά εκείνοι με πρόωρη εμμηνόπαυση.
Δειγματοληψία ενδομητρίου: η δοκιμή αυτή δεν απαιτείται στην καθημερινή πρακτική. Αν ανώμαλη αιμορραγία είναι παρούσα πριν ή κατά τη διάρκεια της HT, υπερηχογράφημα, συνιστάται να ελέγξετε πάχος του ενδομητρίου (αποκοπής, <4 mm), ακολουθούμενη από εξωτερικά ιατρεία Pipelle δειγματοληψίας και υστεροσκόπηση . Σε ασθενείς με ένα στενό του τραχήλου της μήτρας, επίσημη υστεροσκόπηση και διαστολή και απόξεση κάτω από γενική αναισθησία συνιστάται.
Δυσμενείς επιπτώσεις και τους κινδύνους της θεραπείας ορμονικής
Παροδικές Ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας αυξητικής ορμόνης σχετίζεται με ορισμένες αβλαβείς δυσμενείς επιπτώσεις που είναι παροδικές και αυτό συνήθως υποχωρούν. Ο ασθενής πρέπει να προειδοποιηθεί για την πρόληψη της διακοπής της θεραπείας τους.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι εξής:

Ναυτία
Φούσκωμα
Η αύξηση του βάρους (αμφίβολα εύρημα)
Κατακράτηση υγρών
Κυκλοθυμία (οι οποίες συνδέονται με τη χρήση του σχετικά ανδρογόνο προγεσταγόνα)
Θεαματική αιμορραγία
Ευαισθησία του μαστού
Δεν συναίνεση έχει καθιερωθεί όσον αφορά την σχέση κινδύνου-οφέλους της HT. Τα αποτελέσματα των διαφόρων μελετών έχουν αποτύχει να επιλύσουν τις συνεχιζόμενες διαμάχες.

Το 1991, το NIH ξεκίνησε το WHI, η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της. Η πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 161.000 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών. Τρεις κλινικές μελέτες, που πραγματοποιούνται στο ίδιο Αμερικανικά κέντρα, έχουν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης ορμονικής θεραπείας, τροποποίηση της διατροφής, και ασβεστίου και βιταμίνης D με καρδιακές παθήσεις, οστεοπορωτικών καταγμάτων, καθώς και του μαστού και του παχέος εντέρου. Ένα σκέλος της μελέτης αποτελούνταν από περίπου 10.000 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε υστερεκτομή? Έλαβαν μόνο οιστρογόνα. Στο άλλο σκέλος, περίπου 16.000 γυναίκες έλαβαν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης. Η μελέτη επρόκειτο να συνεχιστεί μέχρι το 2005, αλλά σταμάτησε πρόωρα το 2002, επειδή οι ερευνητές παρατήρησαν μια αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και, γιατί οι συνολικοί κίνδυνοι των ορμονών αντισταθμιστούν τα οφέλη τους σε όλη την μελετηθεί 3 δεκαετίες.

Επανανάλυση των δεδομένων από το WHI ηλικιακή ομάδα έδειξε ότι οι κίνδυνοι του καρκίνου του μαστού, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου και δεν αυξήθηκαν στην πέμπτη δεκαετία, αλλά αυξήθηκε στην έκτη και έβδομη. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν εμφανής σε γυναίκες που εκτίθενται σε HT πριν εισέλθει στην μελέτη WHI μετά από μια περίοδο κάθαρσης, αλλά όχι σε εκείνους που ποτέ δεν είχαν λάβει HT.

Μια άλλη έρευνα ορόσημο, το Million Μελέτη των γυναικών ήταν μια παρατηρητική μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρείχε πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα της HT σχήματα, με την εξαίρεση των κολπικών παρασκευασμάτων, σε γυναίκες ηλικίας 50-64 ετών (μέση ηλικία, 57 ετών) που παρακολούθησαν την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Μαστού Πρόγραμμα Προβολών (NHSBSP).

Ορμονική θεραπεία του καρκίνου του μαστού και
Αν και οι μελέτες έχουν ασυνεπής, μια αναδυόμενη συναίνεση φαίνεται να δείχνουν ότι μπορεί να HT αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ο κίνδυνος αυτός είναι παρόμοια με αυτή που σχετίζεται με τη φυσική καθυστερημένη εμμηνόπαυση, και τεθεί σε ισχύ μετά από τουλάχιστον 5 χρόνια συνεχούς HT. [7] Η διά βίου κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνει σημαντικά με την τρέχουσα μακροχρόνια HT όταν ξεκίνησε στις γυναίκες ηλικίας 50 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας (σχετικός κίνδυνος, 1,35). Ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε σε γυναίκες που αρχίζουν HT νωρίς για πρόωρη εμμηνόπαυση. Η παρατήρηση αυτή δείχνει ότι είναι η διάρκεια της έκθεσης ορμόνη ζωής σεξ που είναι σχετικές.

Ορμονική θεραπεία σχήματα
Η μελέτη WHI έδειξε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ήταν 8 περιπτώσεις ανά 10.000 γυναίκες ετησίως, μετά από 5 χρόνια θεραπείας. Η μελέτη δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν μόνο οιστρογόνα. Το έκανε παρουσιάζουν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο? Ωστόσο, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Αυτά τα ευρήματα WHI αντίθεση με τις παρατηρήσεις από τη μελέτη ενός εκατομμυρίου γυναικών, η οποία έδειξε επίσης αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που έπαιρναν μόνο οιστρογόνα ή τιμπολόνης. Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος σε εκείνους που έλαβαν συνδυασμένη θεραπεία. Ούτε η διαδρομή, ούτε το σχέδιο της διοίκησης της HT είχε επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη της WHI εξέτασε τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν οιστρογόνα καθώς και προγεστερόνη. [8] Η μελέτη συμπεριέλαβε 16.608 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, οι οποίοι δεν είχαν υποβληθεί σε υστερεκτομή. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα οιστρογόνα καθώς και προγεστίνης συσχετίστηκε με πιο διηθητικού καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (385 έναντι 293 περιπτώσεων περιπτώσεις), και περισσότερους θανάτους από όλες τις αιτίες μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών που έλαβαν οιστρογόνα καθώς και προγεστερόνης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (51 έναντι 31).

Μαστογραφίας πυκνότητα
Αυξάνεται η πυκνότητα μαστογραφίας σε περίπου 25% των γυναικών που χρησιμοποιούν είτε κυκλικές ή συνεχή συνδυασμό HT, όπως αποδεικνύεται σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. [9] Ο βαθμός της αύξησης πυκνότητα είναι 5%. Αχρησιμοποίητος οιστρογόνων και τιμπολόνη δεν έχουν καμία σημαντική επίδραση.

Μελέτη Αποτελέσματα από τα εκατομμύρια γυναίκες σε αντίθεση με στοιχεία από μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, δείχνει ότι τόσο ομόφωνα και σε συνδυασμό HT αυξημένη πυκνότητα. Άλλες παρατήρησης αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι η παύση της HT για μερικές εβδομάδες πριν από τη μαστογραφία μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια της μελέτης απεικόνισης.

Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής
Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν HT είναι δύσκολο να μετρηθεί αξιόπιστα. Συνολικά, παρατηρησιακά δεδομένα δείχνουν ότι HT δεν έχει σημαντική επίδραση στην επιβίωση σε σύγκριση με καμία HT.

Η παχυσαρκία ασκεί την τροποποίηση επίδραση όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ της χρήσης ορμονών και καρκίνου του μαστού. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται σε σχέση με τη χρήση ορμονών για άπαχο γυναίκες, αλλά όχι για τα βαρέα γυναίκες. Ο λιπώδης ιστός είναι η κύρια πηγή των ενδογενών οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, και κυκλοφορούν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι σημαντικά αυξημένα σε παχύσαρκους μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ως εκ τούτου, εξωγενή οιστρογόνα μπορεί να έχουν μικρότερο αντίκτυπο και στη διαθεσιμότητα των οιστρογόνων σε γυναίκες βαριά σε σχέση με άπαχο γυναίκες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε μια απότομη μείωση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων καρκίνου του μαστού το 2003 στις Ηνωμένες Πολιτείες. [10] Αυτή η αλλαγή μπορεί να έχει σχέση με μια εθνική μείωση της χρήσης των HT. Η μείωση σημειώθηκε μόνο στις γυναίκες άνω των 50 ετών και ήταν πιο εμφανής στις γυναίκες με καρκίνο που είχαν θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, δηλαδή, οι όγκοι που χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Επειδή η ανάλυση βασίστηκε σε στατιστικές πληθυσμού, η διαπίστωση αυτή δεν αποδειχτεί σύνδεση μεταξύ HT και την συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Η σύνδεση αυτή μπορεί να αποδειχθεί μόνο με τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές.

Ορμονική θεραπεία και καρκίνου του ενδομητρίου
Το 1975, Zeil και Finle αποδείξει τη σχέση μεταξύ της διοίκησης της εξωγενή οιστρογόνα και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου . [11] Πιο πρόσφατα, στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες έδειξαν μια σαφή σχέση μεταξύ της μήτρας και HT υπερπλασία και τον καρκίνο. HT βάση ομόφωνα οιστρογόνα συνδέεται με αυτό το παρατηρούμενη κινδύνου, η οποία είναι σε αντίθεση με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού συνδέεται με συνδυασμό και όχι ομόφωνα HT.

Η συνεχής συνδυασμένη σχήματα δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο. [12] Ωστόσο, η κυκλική σχήματα-ακόμη και εκείνες που αφορούν 10-14 ημέρες ανά μήνα προγεσταγόνα-δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μετά από 5 χρόνια χρήσης.

Ορμονική θεραπεία και Θρομβοεμβολή
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει συμφωνία με την παρατήρηση αυξημένου κινδύνου θρομβοεμβολής με HT. Η μελέτη WHI επέδειξε σε συνδυασμό HT αύξησε τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής σε 15 ανά 10.000 γυναίκες ετησίως. Ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης αυξάνεται για τις γυναίκες που έλαβαν οιστρογόνα-μόνο σχήμα, αλλά και τον κίνδυνο ανάπτυξης πνευμονική εμβολή δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Μια υποκείμενη διαταραχή της πήξης αυξάνει το ενδεχόμενο εμφάνισης θρομβοεμβολικών επιπλοκών. Διαδερμική HT μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο.

Ορμονική θεραπεία και των χοληφόρων Παθολογίας
Χολολιθίαση είναι κοινή μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, καθώς αυξάνεται η ηλικία και η παχυσαρκία θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για την κατάσταση. Σε διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της WHI, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται περαιτέρω σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν HT. Η ετήσια επίπτωση για οποιαδήποτε εκδήλωση της χοληδόχου κύστης ήταν 78 περιστατικά ανά 10.000 άτομα-έτη για τις γυναίκες που λαμβάνουν οιστρογόνα μόνο προετοιμασίες έναντι 47 περιστατικά ανά 10.000 άτομα-έτη για το εικονικό φάρμακο. [13] Συγκριτικά, τα ποσοστά ήταν 55 ανά 10.000 άτομα-έτη για τις συνδυασμένες οιστρογόνων και προγεστερόνης έναντι 35 περιστατικά ανά 10.000 άτομα-έτη για το εικονικό φάρμακο.

Αβέβαιο επιδράσεις της θεραπείας ορμονικής
Ορμονική θεραπεία και Καρδιαγγειακές Παθήσεις
Η συχνότητα της καρδιακής νόσου γίνεται περισσότερο αισθητή στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το εύρημα αυτό έχει συνδεθεί με ένα αιτιολογικό παράγοντα παθογένειας της ορμονικής ανεπάρκειας των ωοθηκών.

Όταν η έννοια της HT είχε αρχικά εισαχθεί, πίστευαν ότι η αντικατάσταση των ωοθηκικών ορμονών θα μειώσουν την παρατηρούμενη αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, αυτό το αναμενόμενο αποτέλεσμα δεν έχει αποδειχθεί κατηγορηματικά σε διάφορες δοκιμές κατά τη διάρκεια των ετών.

Η μελέτη WHI έδειξε αυξημένο ετήσιο κίνδυνο καρδιακών προσβολών από 7 ανά 10.000 γυναίκες που έλαβαν συνδυασμένη θεραπεία, σε αντίθεση με τις γυναίκες που έλαβαν μόνο οιστρογόνα, στους οποίους δεν υπάρχει σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε. Μεταγενέστερες εκ νέου ανάλυση έδειξε παρόμοια αποτελέσματα για τον καρκίνο του μαστού, γεγονός που αποδεικνύει δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στην πέμπτη δεκαετία, αν και ο κίνδυνος αυξανόταν με την πάροδο της ηλικίας.

Δύο σημαντικές κλινικές δοκιμές έχουν διεξαχθεί για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ καρδιακής νόσου και HT: το Μετεμμηνοπαυσιακές οιστρογόνου / προγεστερόνης Δίκη Παρεμβάσεων (ΠΕΠΗ) και η Μελέτη Καρδιάς και αντικατάσταση οιστρογόνων-προγεστερόνης (Δικός).

ΠΕΠΗ ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των οιστρογόνων και μόνο θεραπείες συνδυασμού στην οστική μάζα και τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Βρήκαν γενικά θετικά αποτελέσματα, όπως η μείωση των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών χοληστερόλης και την αύξηση της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλη από τους δύο τύπους θεραπείας.

Δικός ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο οιστρογόνο συν προγεσταγόνο θα αποτρέψει μια δεύτερη καρδιακή προσβολή ή άλλο στεφανιαίο επεισόδιο σε μια δευτερεύουσα μελέτη πρόληψης. Βρήκαν καμία μείωση του κινδύνου με την εν λόγω θεραπεία με αυξητική ορμόνη σε 4 έτη. Στην πραγματικότητα, η θεραπεία αυξημένο κίνδυνο των γυναικών για καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της χρήσης ορμονών. Ο κίνδυνος μειώθηκε στη συνέχεια. Στο Δικός μελέτη παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για περίπου 3 χρόνια. Αυτή η μελέτη δεν έδειξε διαρκή μείωση της καρδιακής νόσου από οιστρογόνο συν προγεσταγόνο.

Τα ασύμφωνα αποτελέσματα ευρέως μπορεί να οφείλεται σε μερικούς σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την επίδραση της HT στην καρδιαγγειακή κατάσταση του συμμετέχοντος. Οι παράγοντες αυτοί έχουν ως εξής:

Ώρα για την έναρξη της HT μετά την εμμηνόπαυση
Ενώσεις που σχετίζονται με τα οιστρογόνα και προγεστερόνη
Μάζα σώματος των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών
Παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο
Μετά την εμμηνόπαυση, η καρδιοπροστατευτική δράση των οιστρογόνων χάνεται, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις προπηκτικών επιμένουν. Αν HT ξεκινήσει νωρίς σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η καρδιακή ενδοθήλιο είναι να εξακολουθεί να ανταποκρίνεται σε οιστρογόνα, και οι επιπτώσεις προπηκτικών μπορεί να ρυθμιστεί. Αντίθετα, σε ηλικιωμένους μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η HT δεν μπορεί να εμφανίσει ένα παρόμοιο όφελος. Στις γυναίκες αυτές, οι ορμόνες των ωοθηκών είτε έχουν καμία επίδραση ή αρνητικές επιπτώσεις λόγω της επικράτησης των προπηκτικών αποτελέσματα και τα αποτελέσματα αγγειοπροστατευτική.

Οι γυναίκες που είχαν ήδη χαμηλό κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο λόγω της άλιπης μάζας του σώματος τους έχουν τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου με τη χρήση οιστρογόνων, σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος είναι> 30 kg / m 2 .

Καρκίνος των ωοθηκών
Σε διάφορες μελέτες, τα αποτελέσματα των ορμονών μετά την εμμηνόπαυση στον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών έχουν ασυνεπής. Κάποιοι ερευνητές ανέφεραν αυξημένο κίνδυνο με τη χρήση οιστρογόνων, ενώ άλλοι ανέφεραν είτε καμία επίδραση ή ένα προστατευτικό. Αυτή η σύγχυση των αποτελεσμάτων έχει αποδοθεί στο γεγονός ότι ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια σπάνια ασθένεια και ότι οι αριθμοί των ασθενών ήταν ανεπαρκής στις μελέτες που έχουν προσπαθήσει να διευκρινίσει τη σχέση.

Μια μεγάλη προοπτική μελέτη έδειξε ότι η χρήση οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση για 10 χρόνια ή περισσότερο συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο των ωοθηκών. [14] Σουηδική ερευνητές ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν μόνο οιστρογόνα και προγεστερόνη-οιστρογόνα που χρησιμοποιούνται διαδοχικά (προγεστερόνη που χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο 10 δ / μήνα) μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών. [15] Σε αντίθεση, συνεχής χορήγηση οιστρογόνων-προγεστερόνης (προγεσταγόνα που χρησιμοποιούνται σε ένα μέσο όρο 28 δ / μήνα) φάνηκε να παρέχει καμία αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Η μελέτη WHI έδειξε ότι η συνεχής συνδυασμό HT μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Στη μελέτη του NCI Ορμονική θεραπεία και του καρκίνου των ωοθηκών, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη που περιελάμβανε 23.722 γυναίκες που είχαν υστερεκτομή και 73.483 γυναίκες με ανέπαφη μήτρες. [16] Ο στόχος τους ήταν να μάθουν αν εμμηνόπαυση χρησιμοποιούν ορμόνη επηρεάζονται τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών . Ο κίνδυνος του καρκίνου των ωοθηκών ήταν υψηλότερα στις γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με αυξητική ορμόνη εμμηνόπαυση σε σχέση με γυναίκες που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ τέτοια θεραπεία. Ωστόσο, οι αυξημένοι κίνδυνοι διαφέρουν από τη διαμόρφωση ορμονική θεραπεία και αγωγή και ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση υστερεκτομή των γυναικών.

Σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή, η χρήση του μόνο οιστρογόνα για περισσότερα από 10 χρόνια συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Αυτή η αύξηση του κινδύνου δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες που πήραν HT για λιγότερο από 10 χρόνια.

Σε γυναίκες με ανέπαφη μήτρες, 5 ή περισσότερα χρόνια της διαδοχικής, αλλά δεν είναι συνεχής, οιστρογόνο συν προγεσταγόνου σχετίζεται θετικά με τον καρκίνο των ωοθηκών. Αυτή η αύξηση του κινδύνου αποδείχτηκε επίσης στη μελέτη εκατομμύρια γυναίκες.

Άνοια και Νόηση
Η αύξηση της ηλικίας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άνοια, και το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου αποδίδεται σε νόσο του Alzheimer, εγκεφαλική αγγειακή νόσος, ή με συνδυασμό των δύο. Η μείωση της προσφοράς των νευρώνων αυξητικών παραγόντων με την ηλικία φαίνεται να μεσολαβήσει νευρωνικά παθολογία. Τα οιστρογόνα πιστεύεται ότι είναι ένας από τους παράγοντες ανάπτυξης. Ενισχύει χολινεργική νευροδιαβίβαση και αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη των κυττάρων, η νευρωνική ατροφία, και γλυκοκορτικοειδές που προκαλείται από καταστροφή των νευρώνων.

Στη θεωρία, HT σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να βοηθήσει την πρόληψη και θεραπεία της άνοιας και των συναφών διαταραχών. Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν αποτύχει να παράσχουν μια συναίνεση για το θέμα αυτό. Αυτή η έλλειψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τα θέματα της μεροληψίας επιλογής, καθώς και τη μεγάλη ετερογένεια στους συμμετέχοντες της μελέτης, θεραπείες, και γνωστικά τεστ που εφαρμόζονται λειτουργία, και οι δόσεις της HT.

Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι τα οιστρογόνα μπορεί να καθυστερήσει ή να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά δεν μπορεί να βελτιώσει τη διαγνωσμένη. [17]

Αντίθετες νέα ευρήματα από μια μνήμη υπομελέτη της WHI έδειξε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που λαμβάνουν συνδυασμένη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είχαν διπλάσιο ποσοστό της άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με γυναίκες που δεν έκαναν. Η έρευνα, μέρος της μνήμης Μελέτη Υγείας Πρωτοβουλία των Γυναικών (ιδιοτροπίες) έδειξε αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω που έλαβαν συνδυασμό HT. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται στις γυναίκες που είχαν ήδη σχετικά χαμηλή γνωστική λειτουργία κατά την έναρξη της θεραπείας. [18]

Συγγραφείς της μελέτης Cache County ήταν η πρώτη που προτείνει το παράθυρο-ευκαιρία της-θεωρίας. [19] Ο κίνδυνος της νόσου του Αλτσχάιμερ ποικίλει με τη διάρκεια της χρήσης ναρκωτικών. Προηγούμενη χρήση του ΗΤ συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο. Ωστόσο, δεν ήταν εμφανές όφελος, εκτός αν τρέχουσα HT χρησιμοποιήθηκε για περισσότερο από 10 χρόνια.

Προς το παρόν, δεν κατέληξαν σε οριστική στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση του ΗΤ για την πρόληψη ή τη βελτίωση της γνωστικής επιδείνωση.

Περίληψη
Τα οιστρογόνα παρέχουν πολύτιμη θεραπεία για πολλές γυναίκες, αλλά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους. Ως εκ τούτου, οι γιατροί θα πρέπει να επικοινωνούν με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χρησιμοποιούν ή που ενδέχεται να χρησιμοποιούν οιστρογόνων ή οιστρογόνων με προγεστερόνη για να διαπιστωθεί αν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων στην συγκεκριμένη περίπτωση τους.

Τα οιστρογόνα που περιέχουν τα προϊόντα είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες εγκριθεί για τη διαχείριση εξάψεις και τα συμπτώματα του αιδοίου και του κόλπου ατροφία. Είναι επίσης καλό για την προστασία των οστών.

Τα οιστρογόνα και προγεσταγόνα θα πρέπει να χρησιμοποιείται στις χαμηλότερες δόσεις και για τις μικρότερες διάρκειες αναγκαία για την επίτευξη συμπτωματική ανακούφιση. Η δοσολογία και η διάρκεια μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ μεμονωμένων ασθενών. Χαμηλή δόση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών. Το ρητό είναι επιτακτικό ότι η θεραπεία θα πρέπει πάντα να εξατομικεύεται και αξιολόγηση.

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν HT είναι πιο πιθανό να έχουν ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, να συμμετάσχουν σε σωματική άσκηση, και να έχουν υψηλή πρόσληψη διαιτητικών ινών. Ως εκ τούτου, απαιτείται προσοχή όταν κάποιος ερμηνεύει τα αποτελέσματα των μελετών παρατήρησης των επιπτώσεων της HT, ως μεροληψία της επιλογής μπορεί να είναι σε λειτουργία.

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων