Ο σκοπός του υποβοηθούμενου κολπικου τοκετού είναι να μιμηθεί μια φυσιολογική (αυτόματη) γέννα με την χρήση μέσων (βεντούζας ή μεταλλικών εμβρυουλκών) ώστε να επιταχυνθεί η έξοδος του εμβρύου σε φυσιολογικό κολπικό τοκετό, με τον ελάχιστο κίνδυνο για την γυναίκα και το έμβρυο,
Συνολικά αφορά περίπου 1 στους 8 (12%) των γεννήσεων, αν και η υποβοηθούμενη κολπική γέννα είναι πολύ λιγότερο συχνή στις γυναίκες που είχαν προηγούμενο κολπικό τοκετό.
Οι κυριότεροι λόγοι υποβοηθούμενου τοκετού με την χρήση εμβρυουλκού είναι :
το έμβρυο δεν κινείται σωστά στο κανάλι της γέννησης
υπάρχει ανησυχία σχετικά με την καλή κατάσταση του εμβρύου στη εξέλιξη του τοκετού.
δεν πρέπει ή υπάρχει αδυναμία να γίνει εξώθηση κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Η όρθια θέση ή η πλάγια θέση (ξαπλωμένη στο πλευρό), καθώς και η αποφυγή ανακούφισης του πόνου με επισκληρίδιο αναισθησία μπορεί να μειώσει την ανάγκη για την υποβοηθούμενη γέννηση. Στίς πρωτοτόκες η καθυστέρηση της ενεργητικής εξώθησης και η χρήση ενδοφλέβιας στάγδην έγχυσης ωκυτόκων φαρμάκων μπορεί επίσης να μειώσει την ανάγκη για μια υποβοηθούμενη κολπική γέννα.
Πώς γίνεται ο τοκετός με βεντούζα;
Η βεντούζα ( αναρροφητήρας κενού) είναι ένα μέσο που χρησιμοποιεί αναρρόφηση ωστε να κολλήσει ένα μαλακό ή σκληρό πλαστικό ή μέταλλο κύπελλο στο κεφάλι του μωρού σας. Ο μαιευτήρας θα περιμένει μέχρι να έχετε μια συστολή και στη συνέχεια θα σας ζητήσει να πιέσετε, ενώ αυτός / αυτή τραβά απαλά για να γεννήσει το μωρό σας. Συχνά απαιτούνται π ερισσότερα από ένα τράβηγμα .
Τοκετός με βεντούζα
Τι είναι ένας μεταλλικός εμβρυουλκός;
Οι Μεταλλικοί εμβρυουλκοί είναι ομαλά μεταλλικά όργανα που μοιάζουν με μεγάλα κουτάλια ή λαβίδες. Είναι καμπύλα για να ταιριάζουν γύρω από το κεφάλι του μωρού σας. Οι εμβρυουλκοί τοποθετούνται προσεκτικά γύρω από το κεφάλι του μωρού σας. Ο μαιευτήρας θα περιμένει μέχρι να έχετε μια συστολή και στη συνέχεια θα σας ζητήσει να πιέσετε προς τα κάτω, ενώ αυτός / αυτή τραβά απαλά για να γεννήσει το μωρό σας. Περισσότερα από ένα τράβηγμα συχνά απαιτούνται.
Τοκετός με μεταλλική εμβρυουλκία
Πριν ξεκινήσει ο τοκετός με εμβρυουλκο ή βεντούζα, ο μαιευτήρας ή η μαία θα εξετάσει την κοιλιά της γυναίκας και θα εκτελέσει μια εσωτερική εξέταση για να επιβεβαιωθεί ότι η υποβοηθούμενος τοκετός είναι κατάλληλος για την συγκεκριμμένη περίσταση. Η κύστη θα αδειάσει περνώντας σε αυτή ένα μικρό σωλήνα (καθετήρας) .
Η ανακούφιση του πόνου για τον τοκετό μπορεί να γίνει είτε με τοπικό αναισθητικό με ένεση μέσα στον κόλπο (γεννητικό μπλοκ) ή με ένεση αναισθητικού περιφερειακά στο χώρο γύρω από τα νεύρα στην πλάτη σας (επισκληρίδιος ή νωτιαία). Αν το κεφάλι του εμβρύου είναι σε τέτοια θέση που θα χρειαστεί στροφή, είναι πιθανό να πρέπει να γίνει επισκληρίδιος ή ραχιαία για την ανακούφιση του πόνου κατά τον τοκετό.
Τό συνηθισμένο είναι να γίνει τομή (περινεοτομή) για να μεγεθύνει το κολπικό άνοιγμα και να επιτρέψει στο έμβρυο να γεννηθεί, αν και αυτό δεν γίνεται πάντα ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί στό παρελθόν κολπικός τοκετός.
Η Βεντούζα και εμβρυουλκός είναι μέσα ασφαλή όσο και αποτελεσματικά. Ο εμβρυουλκός είναι πιο επιτυχής στον τοκετό του μωρού, αλλά η βεντούζα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει κολπικά τραύματα. Η βεντούζα δεν είναι κατάλληλη, αν η κύηση είναι κάτω των 34 εβδομάδων της κύησης, γιατί το κεφάλι του εμβρύου είναι πιο μαλακό, και έτσι να αυξηθεί ο κίνδυνος για μώλωπες, εγκεφαλική αιμορραγία και ίκτερο.
Ο Υποβοηθούμενος κολπικός τοκετός έχει μειωμένες πιθανότητες να είναι επιτυχής εάν :
- είστε υπέρβαροι, με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30
- το μωρό σας είναι μεγάλο
- το μωρό σας βρίσκεται με την πλάτη του στην πλάτη σας
- το κεφάλι του μωρού σας δεν είναι χαμηλά στο γεννητικό κανάλι
Επακόλουθα του υποβοηθούμενου κολπικού τοκετού
1) Στήν γυναίκα:
Αιμορραγία
Η αιμορραγία μετά τη γέννηση ενός βρέφους είναι αναμενόμενο φαινόμενο. Αμέσως μετά τον υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό είναι πιο συχνές οι βαρύτερες αιμορραγίες. Η αιμορραγία κατά τις ημέρες της λοχείας που ακολουθεί θα πρέπει να είναι παρόμοια με μια κανονική γέννηση.
Κολπική ρήξη / περινεοτομή
Η κολπική ρήξη ή περινεοτομή αποκαθίσταται με συρραφή χρησιμοποιώντας απορροφήσιμα ράμματα. Μια ρήξη τρίτου / τέταρτου βαθμού (κολπική ρήξη που περιλαμβάνει το μυ ή/και το τοίχωμα του πρωκτού ή του ορθού) προσβάλλει 1 στα 100 γυναίκες που έχουν φυσιολογικό κολπικό τοκετό. Είναι πιο συχνή μετά τοκετό με βεντούζα που επηρεάζει μέχρι και 4 στις 100 γυναίκες (4%). Επίσης, είναι πιο σύνηθες μετά από ένα τοκετό με μεταλλικό εμβρυουλκό που επηρεάζει μεταξύ 8 και 12 γυναίκες ανα 100.
Φροντίδα του εντέρου και της ουροδόχου κύστης
Προβλήματα με την κίνηση εντέρων ή την ούρηση είναι κοινό αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά η πλειοψηφία των γυναικών δεν έχουν συμπτώματα αργότερα.
Μείωση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος
Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στις φλέβες στα πόδια και τη λεκάνη (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση). Ο κίνδυνος αυξάνεται μετά την υποβοηθούμενη γέννηση. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει η κινητικότητα μετά την γέννα. Μπορεί να ζητηθεί η χρήση ειδικά καλσόν ή/και να γίνονται καθημερινές ενέσεις ηπαρίνης που κάνει το αίμα λιγότερο πιθανό να πήξει.
2) το βρέφος
Η βεντούζα που χρησιμοποιείται για την γέννα προκαλεί συχνά ένα κυκλικό σημάδι στο κεφάλι του μωρού. Αυτό συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε 24-48 ώρες. Η βεντούζα μπορεί επίσης να προκαλέσει συνήθως μια μελανιά στο κεφάλι ενός μωρού που ονομάζεται κεφαλαιμάτωμα. Αυτό συμβαίνει σε 1 έως 12 σε 100 μωρά που γεννιούνται από την βεντούζα και εξαφανίζεται με το χρόνο ενώ σπάνια προκαλεί προβλήματα στα μωρά, εκτός από μια ελαφρά αύξηση σε ίκτερο τις πρώτες ημέρες. Σημάδια στο πρόσωπο του μωρού είναι πολύ συχνά με τη χρήση μεταλλικού εμβρυουλκού, συνήθως μικρά που εξαφανίζονται μέσα σε 24-48 ώρες. Μικρές περικοπές στο πρόσωπο ή το κεφάλι του μωρού είναι επίσης συχνές (συμβαίνουν σε 1 στις 10 υποβοηθούμενες γεννήσεις) και θεραπεύονται γρήγορα.
Η υποβοηθούμενη κολπική γέννηση δεν σημαίνει ότι θα επαναληφθεί οπωσδήποτε και στην επόμενη εγκυμοσύνη. Οι περισσότερες γυναίκες που είχαν υποβοηθούμενη κολπική γέννα γέννησαν αυτόματα την επόμενη φορά.