ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

 
Εναλλακτικές λύσεις για την HRT για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης 

"" 

By: Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος 

Εναλλακτικές λύσεις της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης:


 

Ο ιατρικός ορισμός της εμμηνόπαυσης είναι όταν έχετε την τελευταία περίοδο.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ωοθήκες σας σταματούν να παράγουν αυγά και το ποσό των ορμονών οιστρογόνων στο σώμα σας πέφτει.  Οι γυναίκες έχουν εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 45 και 55.  Ο χρόνος πριν από την τελευταία περίοδο, όταν τα επίπεδα των ορμονών σας πέφτουν, ονομάζεται κλιμακτήριος.  Αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες μέχρι αρκετά χρόνια και 30% έως 60% των γυναικών  βιώνουν σωματικά ή/και συναισθηματικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση (τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα) 
 • Κολπική ξηρότητα 
 • Κόπωση και διαταραχές του ύπνου 
 • Κυκλοθυμία 
 • Αφηρημάδα ή έλλειψη συγκέντρωσης 
 • Απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ 

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την εμμηνόπαυση, άλλες ήπια ενώ άλλες έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.  Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να περάσουν από την εμμηνόπαυση χωρίς θεραπεία. Άλλες προτιμούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους είτε με τη χρήση HRT (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης), ή με μια εναλλακτική λύση στη HRT.

HRT είναι μια ιατρική θεραπεία για την εμμηνόπαυση. Παρέχει τις χαμηλές δόσεις οιστρογόνων και άλλων ορμονών (προγεσταγόνα και τεστοστερόνης), τα οποία δεν είναι πλέον σε παραγωγή.  HRT είναι διαθέσιμο σε δισκία, δερματικά επιθέματα, τζελ ή ρινικά σπρέι.  Μια κολπική κρέμα, πεσσός, ή κολπικός δακτύλιος που περιέχουν οιστρογόνα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα στην περιοχή του κόλπου.  

 

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την εμμηνόπαυση αντενδείκνυται ή δεν ακολουθείται από κάθε γυναίκα.  Αυτό μπορεί να να γίνεται εαν:

 •  υπάρχει ιατρικό οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του μαστού για παράδειγμα, ή εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (θρόμβος αίματος σε μια βαθιά φλέβα). 
 • υπάρχει η πρόθεση για μια θεραπεία που λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα που παρουσιάζεται. 
 • υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ασφάλειας από την πλευρά της HRT και υπάρχει η πεποίθηση ότι άλλες εναλλακτικές θεραπείες είναι πιο ασφαλείς.

 • υπάρχει επιθυμία για μη ιατρική περίθαλψη. 

 

Οι εναλλακτικές λύσεις για την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορούν γενικά να ταξινομηθούν ως εξής:

 • Η βοτανική ιατρική   - μια πρακτική που βασίζεται στη χρήση των φυτών ή των φυτικών εκχυλισμάτων.
 • Εναλλακτική ιατρική    - μια σειρά από θεραπείες που χρησιμοποιούνται αντί της συμβατικής ιατρικής, όπως η πιεσοθεραπεία, ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική.
 • Συμπληρωματική θεραπεία   - παρεμβάσεις που έχουν την τάση να χρησιμοποιούνται παράλληλα με τη συμβατική ιατρική, για παράδειγμα, αρωματοθεραπεία με την HRT.
 • Ιατρικές θεραπείες   -  όπως τα αντικαταθλιπτικά 

 

Συνολικά, οι εναλλακτικές λύσεις για την HRT είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης σε σύγκριση με την HRT. Οι καλύτερες από αυτές μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά 50% έως 60%, σε σύγκριση με μείωση κατά 80% έως 90% με την HRT.

 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι παρακάτω θεραπείες λειτουργούν  και είναι ασφαλείς:

Επιλογές του τρόπου ζωής

 • Η τακτική αεροβική άσκηση   όπως το τρέξιμο και το κολύμπι.
 • Χαμηλής έντασης άσκηση    , όπως η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει εξάψεις και τη γενική ευημερία. 
 • Μείωση πρόσληψη καφεΐνης/ποτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εξάψεων και νυχτερινές εφιδρώσεις.  

Κολπικά λιπαντικά και ενυδατικά   με σκοπό να αντικαταστήσουν τις κολπικές εκκρίσεις μπορούν να βοηθήσουν την κολπική ξηρότητα. 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων