ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

"δεν αφήνουμε το ταμπόν πάνω από 4 ώρες ....."

By: Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος


Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (Οξεία Τοξική Πυελίτιδα)

 

Γνωρίστε το ΣΤΣ και τα συμπτώματα του

Ισως έχετε ξανακούσει αυτό το σύνδρομο. Πόσα όμως γνωρίζετε πραγματικά για αυτό; Σε ποιον μπορεί να συμβεί; Πώς θα το αναγνωρίσετε; Τι θα κάνετε αν έχετε υπόνοιες ότι συμβαίνει σε σας ή σε κάποιο γνωστό σας;

Πληροφορίες για το ΣΤΣ

Αν και έχουν περάσει είκοσι χρόνια σχεδόν από την ανακάλυψη της κατάστασης που είναι γνωστή ως Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με την αιτία, τη διάγνωση και τη θεραπεία της. Ακόμη και ο ορισμός αυτής της ασθένειας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στον ιατρικό κόσμο. Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για να κατανοηθεί καλύτερα αυτή η ασθένεια. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η γνώση μας γύρω από αυτήν είναι ακόμη περιορισμένη, και ότι το ΣΤΣ δεν είναι ευρέως γνωστό στο κοινό, ούτε καν στην ιατρική κοινότητα.

Το ΣΤΣ είναι τόσο σπάνιο που ακόμη και οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι καλά πληροφορημένοι για αυτή την ασθένεια, και οι περισσότεροι δεν θα δουν ποτέ ούτε ένα περιστατικό ΣΤΣ σε ολόκληρη την καριέρα τους. Παρά το γεγονός ότι είναι τόσο σπάνιο, καλό είναι να γνωρίζετε για αυτό, έτσι ώστε να μπορείτε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα αν υποπτεύεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος στην οικογένεια σας έχει συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη για ΣΤΣ. Θέλουμε επομένως να σας δώσουμε αρκετές πληροφορίες ώστε να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε ΣΤΣ.

 

Που οφείλεται το ΣΤΣ;

Το ΣΤΣ οφείλεται σε τοξίνες που δημιουργούνται από το βακτήριο staphylococcus aureus, που βρίσκεται συχνά στη μύτη και τον κόλπο. Αυτό το βακτήριο είναι ένας μικροοργανισμός που βρίσκεται στους φυσιολογικούς, υγιείς ανθρώπους, και σχεδόν όλοι αποικίζονται από αυτό το βακτήριο με τον καιρό. Η πλειοψηφία των ειδών του staphylococcus aureus δεν παράγουν τοξίνες που προκαλούν ΣΤΣ. Η παρουσία και μόνο ενός είδους που παράγει τις τοξίνες αυτές, αν και είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί ΣΤΣ, δεν αρκεί. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η αποίκηση με είδη που παράγουν τοξίνες είναι αρκετά συνηθισμένη, ενώ το ΣΤΣ είναι αρκετά σπάνιο.

Το αν θα αναπτυχθεί ΣΤΣ ή όχι εξαρτάται από την παρουσία ή την απουσία αντισωμάτων για αυτές τις τοξίνες. Οι περισσότερες γυναίκες, όχι όλες όμως, διαθέτουν αντισώματα κατά των τοξινών αυτών. Η παρουσία μιας ποικιλίας που παράγει τοξίνες ταυτόχρονα με την απουσία προστατευτικών αντισωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ΣΤΣ.

 

Μπορεί ο καθένας να πάθει ΣΤΣ;

 

Τι πιθανότητες έχω να εμφανίσω ΣΤΣ;

Το ΣΤΣ εμφανίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα στις εφήβους και τις γυναίκες κάτω των 30 από ό,τι στις μεγαλύτερες γυναίκες, γιατί η δημιουργία αντισωμάτων είναι μια λειτουργία που έρχεται με την ηλικία. Γενικά, την πρώτη δεκαετία της ζωής μας αποκτούμε ένα προστατευτικό επίπεδο αντισωμάτων κατά των τοξινών που προκαλούν ΣΤΣ.

 

Το ΣΤΣ μπορεί να συμβεί σε άντρες, γυναίκες και παιδιά. Περίπου οι μισές από τις συνολικές περιπτώσεις συμβαίνουν σε γυναίκες και κορίτσια που έχουν περίοδο. Το ΣΤΣ δεν είναι μεταδοτική ασθένεια.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ΣΤΣ και ταμπόν;

Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του ΣΤΣ, και η χρήση ταμπόν είναι ένας από αυτούς ενώ απαιτείται η προΰπαρξη στον κόλπο του βακτηρίου staphylococcus aureus. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ τους δεν έχει ακόμη κατανοηθεί καθαρά.

Η έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος ΣΤΣ που σχετίζεται με τα ταμπόν συνδέεται με την απορροφητικότητα: όσο υψηλότερη η απορροφητικότητα, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος• όσο χαμηλότερη η απορροφητικότητα, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος. Για αυτό, πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιείτε το χαμηλότερο βαθμό απορροφητικότητας που είναι κατάλληλος για τη ρύση σας.

Η επιλογή του κατάλληλου βαθμού απορροφητικότητας

Όταν χρησιμοποιείτε ταμπόν, είναι σημαντικό να επιλέγετε το χαμηλότερο βαθμό απορροφητικότητας που είναι κατάλληλος για την έμμηνο ρύση σας. Και επειδή η ποσότητα ρύσης διαφέρει από μέρα σε μέρα, είναι πιθανό να χρειαστείτε διαφορετικούς βαθμούς απορροφητικότητας για τις διάφορες ημέρες της περιόδου σας.

Η επιλογή της κατάλληλης απορροφητικότητας χρειάζεται κάποια εμπειρία. Πάντως, σαν κατευθυντήρια γραμμή, αν ένα ταμπόν απορροφάει όσο μπορεί και χρειάζεται να αλλαχθεί σε λιγότερο από 4 ώρες, τότε πρέπει να δοκιμάσετε μια υψηλότερη απορροφητικότητα. Αντίθετα, αν όταν αφαιρείτε ένα ταμπόν σάς ενοχλεί λίγο και διακρίνονται ακόμη λευκές ίνες, πρέπει να επιλέξετε ένα με χαμηλότερη απορροφητικότητα. Όταν χρησιμοποιείτε ταμπόν τη νύχτα, επιλέξτε εκείνο με την κατάλληλη απορροφητικότητα, τοποθετήστε ένα καινούργιο ταμπόν αμέσως προτού ξαπλώσετε και αλλάξτε το αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί.

Να θυμάστε: μην χρησιμοποιείτε κανένα ταμπόν πάνω από 8 ώρες.

 

Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος ΣΤΣ ;

 

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ΣΤΣ

μη χρησιμοποιώντας ταμπόν για την απορρόφηση υγρών εκτός της περιόδου,

με αποφυγή χρήσης των ταμπόν εάν υπάρχει κολπίτιδα,

χρήση ταμπόν της χαμηλότερης δυνατής απορροφητικότητας που είναι κατάλληλο για τη ρύση σας,

συχνή αλλαγή ταμπόν, κάθε 4-8 ώρες.

 

 

 

Είναι δυνατό να εμφανίσω ΣΤΣ περισσότερες από μία φορές;

 

Αν κάποιος έχει εμφανίσει ΣΤΣ μια φορά, μπορεί να το ξαναπαρουσιάσει. Το ΣΤΣ μπορεί να υποτροπιάσει, και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι υποφέρουν από ΣΤΣ είναι η ανικανότητα τους να παράγουν αντισώματα προστασίας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Αν μια γυναίκα έχει εμφανίσει ΣΤΣ στο παρελθόν, πρέπει να ζητήσει ιατρική συμβουλή πριν ξαναχρησιμοποιήσει ταμπόν.

 

Το ΣΤΣ είναι πάντοτε μοιραίο;

Όχι. Αν διαγνωστεί εγκαίρως και ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία, συνήθως θεραπεύεται με επιτυχία. Στην πραγματικότητα, το ΣΤΣ είναι θανατηφόρο σπάνια μόνο.

 

 

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της γρίπης. Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι:

Υψηλός πυρετός

Έμετοι - Διάρροια

Ζαλάδα

Εξανθήματα που μοιάζουν με ηλιακά εγκαύματα

Μυαλγίες

Λιποθυμία ή τάσεις λιποθυμίας όταν σηκώνεστε όρθια.

Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένδειξη για ΣΤΣ, Μπορεί να μην έχετε όλα αυτά τα συμπτώματα, αλλά γενικά εμφανίζονται περισσότερα από ένα μόνο. Το ΣΤΣ μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της έμμηνης ρύσης ή λίγο μετά. Μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα από συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη σε σοβαρή ασθένεια.

 

Τι να κάνω αν εμφανίσω συμπτώματα ΣΤΣ;

 

Αν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να αφαιρέσετε αμέσως τυχόν ταμπόν που φοράτε και να χρησιμοποιήσετε σερβιέτα. Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας και πείτε του ότι χρησιμοποιήσατε ταμπόν και ανησυχείτε για ΣΤΣ.

Αν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον δικό σας γιατρό, πηγαίνετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Δεν πειράζει αν ανησυχήσατε άδικα. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποκλείσετε γρήγορα το ενδεχόμενο να έχετε ΣΤΣ ή, αν χρειάζεται, να υποβληθείτε άμεσα σε θεραπεία.

 

Ποια είναι η θεραπεία του ΣΤΣ;

 

Με έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αντιβίωση και άλλα φάρμακα, ανάλογα με την περίπτωση

 

 

 

 

 

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων