ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

<< Previous    [1]  2  3  4  5    Next >>
Ανάλυση υπογονιμότητας 

"αιτιολογίες, θεραπείες και ποσοστά επιτυχίας"

By:

διαβάστε επίσης: Ανεξήγητη Υπογονιμότητα: η θέση της ΕπιστήμηςΕπισκόπηση
Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 13-14% σε αναπαραγωγικής ηλικίας ζευγάρια. Ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης μετά από 1 χρόνο τακτικών, σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις. Ο ορισμός αυτός βασίζεται στην αθροιστική πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Πίνακας 1. Αθροιστική πιθανότητα εγκυμοσύνης σε ζευγάρια με Κανονική γονιμότητας (Όλα αναπαραγωγική ηλικίας των γυναικών) (Πίνακας Άνοιγμα σε νέο παράθυρο)

Μήνας Μηνιαία Πιθανότητα Αθροιστική πιθανότητα
1                    0,2                                  0,20
2                    0,2                                  0,36
3                    0,2                                  0,49
4                    0,2                                  0,59
5                    0,2                                  0,67
6                    0,2                                  0,74
7                    0,2                                  0,79
8                    0,2                                  0,83
9                    0,2                                  0,86
10                  0,2                                  0,89
11                  0,2                                  0,91
12                  0,2                                  0,93


Μηνιαία Πιθανότητα σύλληψης Κύκλου είναι η πιθανότητα του έμμηνου κύκλου να έχει ως αποτέλεσμα την εγκυμοσύνη (βλ. Πίνακα 1 ανωτέρω). Κύκλος γονιμότητας είναι η πιθανότητα για ένα  κύκλο να οδηγήσει σε μια ζωντανή τη γέννηση. Υποθέτοντας μία σταθερή μηνιαία πιθανότητα σύλληψης (fecundability) του 20%, το  θεωρητικό αθροιστικό ποσοστό εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες είναι 93%. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερο. Μια μελέτη που έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1950 έδειξε ότι το 50% συνέλαβε μέσα σε 3 μήνες, το 72% μέσα σε 6 μήνες, και 85% εντός 12 μηνών.  Άλλες μελέτες έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Η μηνιαία πιθανότητα σύλληψης  και γονιμότητα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως περιγράφεται πιο κάτω, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά είναι η ηλικία του ζευγαριού. Η μηνιαία πιθανότητα σύλληψης  κύκλου μειώνεται καθώς ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται. Κύκλος γονιμότητα μειώνεται επίσης, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αύξηση των αποβολών.


Γυναίκα ηλικία και  γονιμότητα.
Ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας μειώνεται με την ηλικία. Η μείωση του αριθμού των ωαρίων που αρχίζει στις 20 εβδομάδες κύησης, όταν το θηλυκό έμβρυο είναι περίπου 6 με 7.000.000 ωογόνια . Ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται σε περίπου 2-3 ​​εκατ.  στή γέννηση και μειώνεται ξανά σε 300.000 από την εποχή της εφηβείας. Είναι ενδιαφέρον, οτι η γυναίκα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος τα αυγά της πριν αυτή είναι ακόμη σε θέση να αναπαράγει.

Μετά την έναρξη της εφηβείας και έμμηνο ρύση, η γυναικείο ανθρώπινη ωοθήκη ωριμάζει τουλάχιστον 30-50 ωάρια κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου. Τα ωάρια ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να γίνει το κυρίαρχο ωοθυλάκιο και τελικά να κυκλοφορήσει ως ένα αυγό με την ωορρηξία που μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Η γεννητικότητα των γυναικών έχει μειωθεί από το 1950 από 106.2/1000γυναίκες/έτος σε 65.3/1000γυναίκες/έτος το 2001. Αυτό συνέπεσε με διάφορες κοινωνικές τάσεις όπως καθυστέρηση του γάμου, την αύξηση των ποσοστών διαζυγίου, βελτίωση της αντισύλληψης και της πρόσβασης σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, βελτίωσε το εκπαιδευτικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ των γυναικών, και ένα μεγαλύτερο αριθμό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Είναι ενδιαφέρον, τα ποσοστά γεννήσεων ανά ηλικία έχουν μετακινηθεί δραματικά, με τα ποσοστά γεννήσεων σε γυναίκες ηλικίας 15-29 ετών να μειώνονται και τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των γυναικών ηλικίας 30-39 ετών να αυξάνεται από τα χρόνια 1970-2001. Το ποσοστό των γεννήσεων μεταξύ των γυναικών ηλικίας 40-44 ετών παρέμεινε αμετάβλητη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι επιπτώσεις της γήρανσης του άνδρα στη γονιμότητα είναι πολύ λιγότερο σαφής. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να δείξει μια σαφή επίδραση της προώθησης ηλικία του πατέρα με τα αποτελέσματα υποβοηθούμενων τεχνικών γονιμοποίησης ( Assisted reproductive technology- ART). Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι πολύ λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί για το θέμα αυτό.

 
<< Previous    [1]  2  3  4  5    Next >>

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων