Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την γονιμότητα, τις ορμόνες και την εμφάνιση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία.
Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από το κανονικό και έχουν δύο φορές τον αριθμό των ωοθυλακίων (μικρές κύστεις). Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι πολύ συχνές επηρεάζουν 20 σε 100 (20%) των γυναικών.
Έχοντας πολυκυστικές ωοθήκες δεν σημαίνει ότι πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Περίπου 6 ή 7 σε 100 (6-7%) των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν:
- ακανόνιστες περιόδους ή δεν περιόδους καθόλου
- δυσκολία να επιτευχθεί κύηση (μειωμένη γονιμότητα)
- περισσότερες τρίχες του προσώπου ή του σώματος από ό, τι είναι σύνηθες(υπερτρίχωση)
- τριχόπτωση στο κεφάλι
- υπερβολικό βάρος, ταχεία αύξηση βάρους, δυσκολία απώλειας βάρους
- λιπαρό δέρμα, ακμή
- κατάθλιψη και εναλλαγές της διάθεσης.
Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Μερικές γυναίκες έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι επηρεάζονται πιο σοβαρά από ένα ευρύτερο φάσμα συμπτωμάτων.
Το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι αιτία προβλημάτων γονιμότητας στις γυναίκες. Ακόμα και αν δεν υπάρχει τακτική περίοδος μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Εάν δεν υπάρχει επιθυμία εγκυμοσύνης, θα πρέπει να δοθουν συμβουλές σχετικά με την αντισύλληψη.
Η αιτία του συνδρόμου δεν είναι ακόμη γνωστή. PCOS έχει μερικές φορές σχέση με την κληρονομικότητα. Εάν κάποιος από τους συγγενείς (μητέρα, οι θείες, αδερφές) επηρεάζονται από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα να παρουσιαστεί σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών .
Τα συμπτώματα του συνδρόμου σχετίζονται με μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών. Οι ορμόνες είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι που ελέγχουν τις λειτουργίες του σώματος. Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες. Οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν ελαφρώς υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης και αυτό συνδέεται με πολλά από τα συμπτώματα της πάθησης.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αν υπάρχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το σώμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ορμόνη ινσουλίνη (γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη), έτσι ώστε τελικά το επίπεδο της γλυκόζης να είναι υψηλότερο. Για να μειωθούν τα επίπεδα γλυκόζης που ανεβαίνουν όλο και υψηλότερα, το σώμα παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους, τις ανώμαλες περιόδους, στειρότητα και υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.
Οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν συχνά διαφορετικά σημεία και συμπτώματα και μερικές φορές αυτά έρχονται και παρέρχονται. Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη τη διάγνωση για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να πάρει χρόνο για να τεθεί η τελική μια διάγνωση.
- ακανόνιστες, σπάνιες ή καθόλου περίοδοι
- περισσότερες τρίχες του προσώπου ή του σώματος από ό, τι είναι σύνηθες
- εξετάσεις αίματος που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από το φυσιολογικό
- ένα υπερηχογράφημα που δείχνει πολυκυστικές ωοθήκες.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιαστούν τά ακόλουθα μακροχρόνια προβλήματα υγείας :
Η αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη
Αν η γλυκόζη στο αίμα σας παραμένει υψηλή, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Μία ή δύο στις δέκα (10-20%) γυναίκες με PCOS θα αναπτύξουν διαβήτη κάποια στιγμή. Α υτό προκαλεί βλάβες στα όργανα του σώματος.
Σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη αυξάνεται περαιτέρω, εάν:
- ηλικία άνω των 40 ετών
- συγγενείς με διαβήτη
- ανέπτυξαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (γνωστό ως διαβήτης της κύησης)
- είναι παχύσαρκες (δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ πάνω από 30).
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών τείνουν να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι πιθανό να σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία, παρά τα ίδια σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Καρκίνος
Με λιγότερες περιόδους (λιγότερο από τρεις ανά έτος), το ενδομήτριο (εσωτερική επένδυση της μήτρας) μπορεί να πυκνώσει και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ενδομητρίου σε ένα μικρό αριθμό γυναικών.
Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να προστατεύσει την επένδυση της μήτρας με την προγεστερόνη ορμονών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια θεραπεία πενθήμερης διάρκειας με δισκία προγεστερόνης που χρησιμοποιούνται για τρεις ή τέσσερις μήνες, λήψη αντισυλληπτικό χάπι ή χρησιμοποιώντας το ενδομήτριο αντισυλληπτικό σύστημα (Mirena ®). Οι επιλογές θα εξαρτώνται από το αν υπάρχει επιθυμία για γονιμότητα.
PCOS δεν αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας ή των ωοθηκών.
Η κατάθλιψη και εναλλαγές της διάθεσης
Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να επηρεάσει το πώς μια γυναίκα βλέπει τον εαυτό της και πώς νομίζουν ότι τις βλέπουν οι άλλοι . Μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθησή τους.
Ροχαλητό και υπνηλία κατά τη διάρκεια
Το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνδέεται επίσης με το ροχαλητό.
Οι βασικοί τρόποι για να μειωθούν οι συνολικοί κίνδυνοι των μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας είναι να ακολουθηθεί έναν υγιής τρόπος ζωής:
- υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά και ολόκληρα τα τρόφιμα (όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως), άπαχο κρέας, ψάρι και κοτόπουλο. Θα πρέπει να μειώσετε τη ζάχαρη, το αλάτι, την καφεΐνη και το αλκοόλ (14 μονάδες είναι οι προτεινόμενες μονάδες κατ 'ανώτατο όριο την εβδομάδα για τις γυναίκες).
- μικρά τακτικά γεύματα ειδικά συμπεριλαμβανομένου του πρωινού
- τακτική άσκηση (30 λεπτά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα).
Θα πρέπει να τίθεται στόχος η διατήρηση του βάρος σε ένα επίπεδο το οποίο είναι φυσιολογικό (ΔΜΣ μεταξύ 19 και 25). ΔΜΣ είναι η μέτρηση του βάρους σε σχέση με το ύψος.
Τα οφέλη της απώλειας βάρους περιλαμβάνουν:
- μικρότερος ο κίνδυνος της αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη
- χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων
- έναν χαμηλότερο κίνδυνο του καρκίνου της μήτρας
- πιο τακτά χρονικά διαστήματα
- μία αυξημένη πιθανότητα να μείνετε έγκυος
- μείωση της ακμής και μείωση υπερβολική τριχοφυία την πάροδο του χρόνου
- βελτίωση της διάθεσης και της αυτοεκτίμησης.
Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Ιατρικές θεραπείες στοχεύουν στο να διαχειρίζονται και να μειώσουν τα συμπτώματα ή τις συνέπειες από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Φαρμακευτική θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί να είναι καθόλου καλύτερη από τις υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής (απώλεια βάρους και άσκηση).