ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

<< Previous    [1]  2    Next >>
 
Κλιμακτήριος - Εμμηνόπαυση 

"η αρχή μιας νεας δημιουργικής ώριμης περίοδου" 

By:Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος 


ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Κλιμακτήριο ειναι η περίοδος εκείνη της γυναίκας που προηγείται της εμμηνόπαυσης, έχει διάρκεια από ένα μέχρι πέντε χρόνια, και χαρακτnρίζεται απο βαθμιαία μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και ανώμαλη παραγωγή ορμονών με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια της αναπαραγωγικότητας της γυναίκας.


Εμμηνόπαυση σημαίνει την τελευταια έμμηνο ρύση στη ζωή της γυναίκας (δηλ. το οριστικό σταμάτημα της περιόδου) και είναι ο τελευταιος σταθμός του κλιμακτnρbυ.

Η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας εξασφαλίζεται από την κυκλική μηνιαία παραγωγό ενός ωαρίου το οποίο μπορεί να γονιμοποιηθεί Η ωρίμανση αυτή επιτυγχάνεται με την ρυθμική παραγωγή ορμονών από την ωοθήκη που ειναι ένα μικρό όργανο στην κάτω και πίσω επιφάνεια της εσωτερικής επιφάνειας της κοιλιακής κοιλότητας με μέγεθος όσο περίπου ένα μικρό καρύδι. Σε αυτό το όργανο ειναι αποθηκευμένα τα ωάρια και εδώ ειναι ο τόπος παραγωγής των απαραίτητων ορμονών της αναπαραγωγές. Οι ορμόνες αυτές είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, καθώς και άλλες με μικρότερη σημασία (όσον αφορά τις ανάγκες αυτου του ενημερωτικού φυλλαδίου).
Η παραγωγή (στην ωοθήκη) και η κυκλοφορία των ορμονών (σε όλο τον οργανισμό με την βοήθεια της αιματικής κυκλοφορίας) εκτός απο τις τοπικές έχει και γενικές δράσεις. Οι γενικές δράσεις αφορούν τούς μαστούς, το αιδοίο, την τρίχωση στο εφήβαιο, τον κόλπο, τα στηρικτικά του στοιχεία, το ουροποιητικό σύστημα (και κυρώς τnν ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα), τα υπόλοιπα εσωτερικά γεννητικά όργανα καί τά κόκκαλα. Αν λοιπόν ανατρέξουμε στόν ορισμό του κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης καταλαβαίνουμε αμέσως οτι αυτές οι χρονικές περδοι χαρακτηρίζονται απο μειωμένη έως μηδαμινή παραγωγή των ορμονών αυτών.

Η απότομη πτώση των επιπέδων τους στο κλιμακτήριο προκαλεί συμπτώματα, τα πιό συχνό απο τα οποία είναι τα παρακάτω:
- εξάψεις (αποδίδεται σε επηρεασμό του αυτόνομου νευρικού συστήματος με τελικό αποτέλεσμα φαινόμενα απότομης αγγειδιαστολής)
- ξηρότητα και ατροφία κόλπου (κατάσταση που εμποδίζει τις σεξουαλικές επαφές και χρειάζεται ιδιαίτερη κατανόηση από τον σύντροφο)
- οστεοπόρωση (δτηλ. αδυνάτισμα της δομής των οστών λόγω απώλειας nρωτεινών και ασβεστίου). Η οστεοπόρωση θα λέγαμε οτι είναι το πλέον σημαντικό πρόβλημα στα μετεμμηνοπαυσιακά χρόνια γιατί σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα καταγμάτων που μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολα στην αντιμετώπισή τους


Στα συμπτώματα αυτά η γυναίκα πρέπει να αναζητήσει Ιατρική συμπαράσταση, συμβουλή και έλεγχο έτσι ώστε να τα αντιμετωπίσει χωρίς να ταλαιπωρηθεί σωματικά και ψυχολογικά, σήμερα μάλιστα που οι δυνατότητες της Ιατρικές θεραπείας έναι πολλαπλές και βασικέ προϋπόθεση στήν απόλαυση της ζωές είναι η ποιότητα της


- Να υπενθυμίσουμε οτι η εμμηνοπαυσιακή γυναίκα δεν πρέπει να ξεχνά α) τον ετήσιο έλεγχο του κολποτραχηλικού επιχρίσματος (τεστ κατα Παπανικολάου) που συνοδεύεται από αμφίχειρη Γυναικολογική εξέταση και β) την αυτοεξέταση των μαστών μια φορά τον μήνα που θα συμπληρώνεται απλά μια κλινική εξέταση από τον Γυναικολόγο μια φορά τον χρόνο.

<< Previous    [1]  2    Next >>

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων