ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

<< Previous    1  [2]    Next >>

 

εμμηνόπαυση

 

Αντιμετωπίζοντας τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση σημαίνει απλά το τέλος της εμμηνόρροιας. Για την ακρίβεια, είναι η τελευταία σας περίοδος. Όμως, οι αλλαγές που οδηγούν στην εμμηνόπαυση και η προσαρμογή που την ακολουθεί συνήθως διαρκούν αρκετά χρόνια. Ο ιατρικός όρος για αυτή τη φάση είναι κλιμακτήριος.

Οι ωοθήκες σας είναι οι κύριοι παραγωγοί των γυναικείων ορμονών "οιστρογόνα". Όσο προσεγγίζετε την εμμηνόπαυση, σταδιακά παύουν να λειτουργούν, και το επίπεδο αυτών των ορμονών πέφτει κατακόρυφα. Οι περίοδοι σταματούν, και σε γενικές γραμμές δεν είναι πια δυνατή η εγκυμοσύνη.

Πότε συμβαίνει;

Οι περισσότερες γυναίκες παύουν να έχουν εμμηνόρροια στα τέλη της πέμπτης δεκαετίας τους. Σπάνια η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει ήδη κατά τη τρίτη δεκαετία της ζωής σας ή να μην έρθει πριν από την έβδομη. Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας. Ο μέσος όρος ηλικίας της εμμηνόπαυσης, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει παραμείνει σταθερός γύρω στα 50.

Μερικές γυναίκες απλά σταματούν να έχουν περίοδο, όμως κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Οι περισσότερες αρχίζουν να έχουν σημάδια για την εμμηνόπαυση πολλούς μήνες πριν πραγματοποιηθεί.

 

Πώς θα την αναγνωρίσω;

 

Το πρώτο σημάδι είναι συχνά μια μεταβολή του μηνιαίου σας κύκλου. Οι περίοδοι σας μπορεί να γίνουν ακανόνιστες ή λιγότερο συχνές, ή να διαρκούν λιγότερο ή περισσότερο. Συνήθως η ροή μειώνεται, όμως πολύ συχνά μια ελαφριά περίοδος ακολουθείται από μια βαριά ή ακόμη και από μια έντονη αιμορραγία.

Μερικές φορές μεσολαβεί κενό μηνών ανάμεσα στις τελευταίες περιόδους. Μπορεί να νομίσετε ότι σταμάτησαν, και ύστερα να σας ξαφνιάσει μία ακόμη περίοδος. Οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα τους έρθει η περίοδος. Την εποχή αυτή είναι δυνατή η εγκυμοσύνη, κι έτσι για να είστε σίγουρες δεν πρέπει να εγκαταλείψετε την αντισύλληψη πριν πάψετε να έχετε περίοδο για δύο τουλάχιστον χρόνια, αν είστε κάτω των 50, και ένα χρόνο μετά τα 50. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την πιο κατάλληλη για σας μέθοδο αντισύλληψης.

 

Ποια άλλα συμπτώματα υπάρχουν;

Τα οιστρογόνα δεν ελέγχουν μόνο την αναπαραγωγή αλλά επηρεάζουν επίσης τη θερμοκρασία του σώματος, τη διάθεση, καθώς και τα οστά και τους συνδέσμους. Έτσι, οι ορμονικές μεταβολές στην εμμηνόπαυση μπορούν να έχουν ένα ευρύ φάσμα συνεπειών.

 

 

Εξάψεις

Αυτές συνήθως εμφανίζονται μερικούς μήνες πριν από την εμμηνόπαυση και εξαφανίζονται ένα ή δύο χρόνια μετά από αυτή. Μπορεί να έχετε έξαψη μία μόνο φορά την ημέρα ή αρκετές φορές την ώρα.

Κάθε φορά που έχετε έξαψη θα αισθάνεστε για μερικά λεπτά σαν να σας έχουν ρίξει μέσα στη σάουνα. Όταν συμβαίνει τη νύχτα μπορεί να ξυπνήσετε λουσμένη στον ιδρώτα. Οι εξάψεις μπορεί να συνοδεύονται από ζαλάδα, ναυτία και ταχυπαλμίες,

 

 

 

Πόνος σαν από βελόνες, και κράμπα

Αυτά είναι επίσης διαδεδομένα, όπως και μια παράξενη αίσθηση σαν κάτι να κινείται κάτω από το δέρμα σας, τογνωστό μυρμήγκιασμα

 

Στις γυναίκες που περνάνε τη φάση της εμμηνόπαυσης αυτά κάποτε τα περνούσαν ως φυσιολογική αντίδραση στη γήρανση. Σήμερα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αυξομειούμενα επίπεδα ορμονών επηρεάζουν άμεσα το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση και τα συναισθήματα. Ασκήσεις χαλάρωσης όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε, αν όμως η συναισθηματική σας κατάσταση χειροτερέψει σημαντικά, μιλήστε με τον γιατρό σας.

 

Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μυς

 

Αναφέρονται συχνά κατά την εμμηνόπαυση, και σε ορισμένες γυναίκες πρήζονται τα δάχτυλα και οι αστράγαλοι. Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ευκίνητη και να διατηρήσουν οι μύες σας τη δύναμη τους.

 

 

Οστεοπόρωση

Μετά την εμμηνόπαυση, η έλλειψη οιστρογόνων ίσως κάνει τα οστά σας εύθραυστα και ευαίσθητα, κατάσταση που ονομάζεται οστεοπόρωση. Μπορείτε να συντείνετε στην αποφυγή αυτού του φαινομένου με την τακτική άσκηση, τρώγοντας πολλές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το σπανάκι, το τυρί, οι σαρδέλες και τα φυστίκια, και πίνοντας αποβουτυρωμένο γάλα.

Ίσως είναι καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το κατά πόσον μια Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης ή άλλη θεραπεία είναι κατάλληλη για σας.

Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΥ)

Σήμερα είναι διαθέσιμη η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης για την οποία μπορεί να σας ενημερώσει ο γιατρός σας.

 

Σεξουαλικά προβλήματα

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρακμάσει η ερωτική σας ζωή μετά την εμμηνόπαυση. Όμως η πτώση των οιστρο¬γόνων ίσως κάνει το εσωτερικό του κόλπου σας ξηρό, καθιστώντας την ερωτική επαφή οδυνηρή για μερικές γυναίκες. Μια θεραπεία οιστρογόνων που θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει να επανέλθει η υγρασία και η ελαστικότητα.

 

 

Κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, κυκλοθυμία

 

Επειδή η εμμηνόπαυση σημειώνει το τέλος των γόνιμων χρόνων σας, ίσως περιμένετε ότι θα είναι μια εποχή στενοχώριας. Όμως, μπορείτε να την δείτε αλλιώς. Αν έχετε δημιουργήσει οικογένεια, τα δεσμά της ανατροφής των παιδιών θα έχουν μείνει πίσω. Θα έχετε επιτέλους την ελευθερία να κάνετε αυτό που επιθυμείτε, και συχνά η ωριμότητα που συνοδεύει την εμμηνόπαυση φέρνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Όταν οι ορμονικές μεταβολές καταλαγιάσουν, μπορεί να έχετε μια καινούργια έκρηξη ενέργειας. Και όταν θα έχετε πια απελευθερωθεί από την έγνοια της αντισύλληψης, ίσως ανακαλύψετε μια καινούργια χαλαρότητα και ικανοποίηση στην ερωτική σας ζωή. Η εμμηνόπαυση είναι ίσως το τέλος ενός κεφαλαίου στη ζωή σας. Είναι όμως και η αρχή ενός καινούργιου. Χαρείτε το!

 

 

 

<< Previous    1  [2]    Next >>

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων