ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

Μαστός

"ανά έτος κλινική εξέταση και μαστογραφία/υπερηχογραφημα

              Η πρώτη μαστογραφία γίνεται σε ηλικία 40 ετών εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οπότε μετατίθεται στην ηλικία των 35 ετών "


By:Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος

διαβάστε επίσης: Breast Cancer Risk Factors - συσχέτιση αλκοόλ και καρκίνου μαστού (ξένο άρθρο)



ΜΑΣΤΟΣ  

 

Ο μαστός εiναι αναπόσπαστο μέρος του ανθρωπινου σώματος Ειδικότερα στην γυναίκα πλήν τnς ( λειτουργικότnτός του ωςοργάνου θηλασμού έχει σαφή αiσθητική πλευρά η οποία έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες (ας μην ξεχνάμε τα γλυπτά αγάλματα των αρχαίων μας προγόνων, πού τόσο εξύμνησαν το γυναικείο σώμα) αλλά και αποτελεί σημείο αισθητικού ενδιαφέροντος τον αντιθέτου φύλου αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της γυναικείας ομορφιάς. 

 

           Ανατομικά τα στοιχεία πού απαρτίζουν το όργανο αυτό είναι

1) ο μαζικός αδένας μαζi με το λίπος του, στοιχεια υπεύθυνα για την λειτουργία αλλά και το μέγεθός του

2) το δέρμα πού καλύπτει τα προαναφερθέντα στοιχεια και στό οποίο καταλήγουν νευρικές απολήξεις υπεύθυνες για την αισθητικοτητα τnς περιοχής

3) η Θηλή. Στήν μπροστινή επιφάνεια του μαστού βρίσκεται η θηλή στήν οποία καταλήγουν μικροί πόροι (σωληνίσκοι) που ξεκινούν απο τον μαζικός αδένα και δια μέσου των οποίων μεταφέρεται το έκκριμα που παράγεται στον μαζικό αδένα (δηλ το γάλα)

4) η άλως που περιβάλλει τη θηλή. Η άλως έχει πιό βαθύ χρώμα απο το περιβάλλον δέρμα και επάνω σ'αυτήν καταλήγούν σμηγματογόνοι αδένες και πλούσιο νευρικό δίκτυο. 

Λειτουργικάη αποστολή τον μαστού στήν γυναίκα είναι η παραγωγή γάλακτος στην διάρκεια τον θnλασμού αμέσως μετά την γέννηση τον εμβρύου.  

 

Οπως όλα τα όργανα τον ανθρωπίνου σώματος ετσι και στό μαστό είναι δυνατόν να εκδηλωθεί ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων πού μπορεί να δημιουργήσουν παροδικά ή πιο επiμονα προβλήματα

Οι πιο συχνές καταστάσεις εiναι οι φλεγμονες εξ αιτίας μικροβιακής μόλυνσης κυρίως κατά τη διάρκεια του θnλασμού.

Συχνές όμως είναι και οι καλοήθεις υπερπλασιες με κυστική ή συμπαγή μορφή όπως και τα καλόnθn νεοπλάσματα (δηλ. διογκώσεις πού οφείλονται υπεραναπτυξη εντός ενος του μαστού χωρίς όμως χαρακτηριστικά επεκτατική διάθεσης). Πιό σπάνια εiναι τα κακοήθους ανάπτυξης νεοπλάσματα γιά τα οποία αναφέρεται πιθανόmτα της τάξη του 7-11%. 

 

Εάν λοιπόν εξαιρέσουμε τις οξείες καταστάσεις για τις οποίες κάθε πάσχουσα γυναίκα αναζητεi αμεση βοήθεια και θεραπεία, αυτό πού μένει είναι η εμφάνιση καλοήθων ή κακοήθων νεοπλασιών. Και οι δύο μορφές νεοπλασιών παρουσιάζονται συνήθως σαν μια μικρή διόγκωση μέσα στον μαστό η οποία ψηλαφάται από το χέρι της γυναίκας αλλά και τον Γυναικολόγου όταν φθάσει ένα κάποιο μέγεθος  

 

Ο καλύτερος εξεταστής είναι η ίδια η γυναίκα για τον μαστό τnς. Πως γίνεται αυτό; Αυτό το πετυχαίνει η γυναίκα κάνοντας αυτοεξέτασn στο μαστό της ακολουθώντας ωρισμένους κανόνες οι οποίοι αφορούν τηv χρονική σπγμή πού πρέπει να γίνεται αυτή, και την συγκεκριμένη σειρά εξέτασης στις διάφορες περιοχές του μαστού. Η άσκηση της Ιατρικής χαρακτηρίζεται από το αξίωμα η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία . Η αυτοεξέτασn είναι επιβεβαίωση του αξιώματος αυτού γιατί είναι η πρόληψη πού επιτυγχάνεται απο την ίδια τn γυναίκα. Ετσι, ακολουθώντας απλούστατους κανόνες στή διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. του λουτρού). είναι πολύ εύκολο να κινηθεί η περιέργειά τnς από οποιαδήποτε αλλαγή παρατnρήσει στην σύσταση, μέγεθος ή μορφολογία τον μαστού της. Ευνόητο είναι ότι οτιδήποτε επιβεβαιωθεi και σε επόμενη τυχαία αυτοεξέταση πρέπει να τύχει περαιτέρω εξέτασης απο τον Γυναικολόγο. Η αυτοεξέτασn καλύπτε μόνο ένα κομμάτι στην Πρόληψη των παθήσεων του μαστού και πρέπει να συμττληρώνεται από άλλες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας. 

 

Παγκοσμίως μετά από μακροχρόνιες έρευνες και στατιστικές έγινε αποδεκτό το παρακάτω πρωτόκολλο για την πρόληψη των παθήσεων, και κυρίως των κακοήθων, του μαστού: 

1)     Εάν η ηλικία της γυναίκας είναι κάτω από 40 έτη αρκεί η μηνιαία αυτοεξέταση που συμπληρώνεται με εξέταση κλινική από γυναικολόγο κάθε χρόνo

Υπενθυμίζεται βέβαια οτι κάθε αλλαγή στο μαστό της γυναίκας πού θα κινήσει την περιέργεια της θα πρέπει να εξετασθεί και από τον Γυναικολόγο 

2)     Σε ηλικία μεταξύ 40 και 50 ετών αρκεί η μηνιαία αυτοεξέταση και η ανά έτος κλινική εξέταση από τον Γυναικολόγο χρειάζεται όμως και μία μαστογραφία (η πρώτη αν στό παρελθόν δεν έχει γίνει άλλη για οποιονδήποτε λόγο) 

3)     Οταν η γυναίκα εχει ξεπεράσει το 50ό έτος της ηλικίας της τότε εκτός από την μηνιαία αυτοεξέταση επιβάλλεται κλινική εξέταση από Γυναικολόγο μία φορά τον χρόνο και μαστογραφία που επαναλαμβάνεται και αυτή μία φορά τον χρόνο. 

4)     Διαγνωστικάη μαστογραφία παρέχει τον υψηλότερο βαθμό διάγνωσης και ακολουθείται από τον υπερηχογραφικό έλεγχο ο οποίος όμως αρκείται στην διάκριση κυστικών ή συμπαγών μορφωμάτων του μαστού.

 

Η πρώτη μαστογραφία γίνεται σε ηλικία 40 ετών εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οπότε μετατίθεται στην ηλικία των 35 ετών 

 




 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων